Monumentenbureau viert 25-jarig bestaan

Onlangs vierde het Monumentenbureau zijn 25-jarig jubileum. In de loop van al die jaren zijn tientallen monumenten gerestaureerd.

Het Monumentenbureau is op 1 januari 1996 middels een Landsbesluit opgericht door de regering van Aruba. Ze begonnen op een kleine locatie in het Christelijke Onderwijs Center en verhuisden een maand later naar hun nieuwe locatie in het Mariaklooster aan de Dominicanessestraat. Al snel werd zelfs deze locatie klein en in 1997 verhuisden ze weer naar een andere, grotere locatie in de Zoutmanstraat 1. In 2001 verhuisden ze weer maar ditmaal naar hun huidige locatie aan de Schelpstraat 36-38.

In de loop der jaren groeide het Monumentenbureau, inclusief hun werklast. In 1996 bestond het Monumentenbureau nog maar uit drie personen. In 2013 hebben ze het Monumentenbureau geherstructureerd en hebben momenteel elf vervulde vacatures en vier vacatures. Een van de belangrijkste veranderingen in 2013 was dat de afdeling begon met het tekenen van hun eigen bouwtekeningen voor hun restauraties en volledig overzicht en supervisie kregen bij de uitvoering van hun projecten. Sinds het begin van het Monumentenbureau in 1996, en tot op heden, hadden ze maar één directeur, Yvonne Webb-Kock.

Het Monumentenbureau is verantwoordelijk voor het verzamelen van normen en criteria voor de bescherming en het beschermingsproces, doet onderzoek, geeft technische begeleiding bij restauraties en leidt de uitvoering, tekent bouwtekeningen, inspecteert vergunningen,  beheert het proces waarbij bescherming, behoud en het herstel van deze monumenten centraal staat, informeert en promoot de monumenten. 

Het allereerste project van het Monumentenbureau was de renovatie van het huidige gebouw van het stadhuis. De renovatie van het gebouw dat eigendom is van de overheid begon in 1996 en eindigde in 1998. Na voltooiing van de renovatie werd het eigendom van het gebouw overgedragen aan het Monumentenfonds. 

Andere interessante projecten van het Monumentenbureau waren:

Begeleiding en supervisie van de verhuizing van het oude pand van Arubabank gelegen in de hoofdstraat naar de Weststraat. Dit gebeurde in 2000 en het eigendom van het gebouw werd uiteindelijk zeven jaar na de renovatie overgedragen aan het Monumentenfonds.

Het Ecury-gebouw was tot dusver hun grootste project dat vele jaren in beslag nam.

Gerechtsgebouw,

Cas Ceremonial (ceremoniële residentie van de gouverneur).​

Het Monumentenbureau creëert bewustwording over het belang van monumenten en geeft lezingen aan leerlingen van basisscholen, middelbare scholen, maar ook aan universiteitsstudenten. De directeur heeft ook veel docenten op Aruba, Curaçao, Bonaire en St. Maarten op academisch niveau geïnstrueerd voor hun masteropleiding over architectuur op Aruba. Het Monument Bureau organiseert de jaarlijkse Paseo Monumental om hun jubileum te vieren, maar kan dit jaar helaas niet worden georganiseerd vanwege Covid19. Het Monumentenbureau heeft alle monumenten op een rijtje gezet en documenteert momenteel alle informatie digitaal van elk monument.

Lopende restauratie- en onderhoudsprojecten omvatten het DRH-kantoor, het interieur van het voormalige Lab voor de DVG en een grote restauratie van het Gerechtsgebouw.

Voor meer informatie over het 25-jarig bestaan ​​van het Monumentenbureau kunt u deze volgen op Facebook @monumentenbureau “