VS versoepelen regels voor gevaccineerde reizigers

Het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie (CDC) heeft de richtlijnen voor binnenlandse reizen versoepeld. Nog niet duidelijk is of reizen naar Aruba er onder vallen.

Volledig gevaccineerde reizigers hoeven zich bij binnenlandse reizen niet langer voor en na een reis te laten testen op het coronavirus en ook niet in quarantaine, mits ze een mondkapje dragen en afstand houden. Bij internationale reizen is dit afhankelijk van de lokale autoriteiten.

Er wordt specifiek gemeld dat gevaccineerde grootouders weer het vliegtuig kunnen pakken om op bezoek te gaan bij hun kleinkinderen. “Vaccins kunnen ons helpen terug te keren naar de dingen die we leuk vinden in het leven, dus we moedigen elke Amerikaan aan om zich te laten vaccineren zodra ze de kans krijgen”, zegt CDC-directeur Rochelle Walensky.

Vertegenwoordigers van onder meer luchtvaartmaatschappijen drongen bij het CDC aan op een aanpassing van de richtlijnen, omdat volgens hen mensen die gevaccineerd zijn veilig kunnen reizen. Daar heeft het centrum nu gehoor aan gegeven, terwijl de aanpassing eerder meermaals werd geweigerd vanwege zorgen over virusvarianten.

Het CDC meldt nog steeds niet-essentiële reizen te ontraden. Volgens Walensky zijn de besmettingscijfers te hoog om het reisadvies aan te passen. Het CDC meldt dat mensen twee weken na hun inenting maximaal beschermd zijn. Bij vaccins met twee prikken is dat na de toediening van de laatste dosis. In de Verenigde Staten zijn ruim 56 miljoen mensen volledig gevaccineerd. Dat is 16,9 procent van de bevolking.