Aangifte wegens smaad tegen Edmond Croes

Oud-politieman Rino Hermans, momenteel hoofd van het Rampenbureau en inspector Maureen Dirks hebben aangifte gedaan tegen Edmond Croes, directeur van Top 95 FM en Solo di Pueblo. Ze beschuldigen de broer van Statenlid Endy Croes (MEP), van smaad.

De kwestie heeft te maken met de begrafenis van Sofia Croes, de moeder van de broers. Rond de begrafenis bleek onvoldoende rekening te zijn gehouden met de coronaregels en er werd ingegrepen. Voor iedere rouwende familie een trieste zaak, maar Edmond Croes maakte gebruik van zijn mediakanalen om Hermans en Dirks zwart te maken en het coronabeleid belachelijk te maken.

Hermans en Dirks zijn beiden lid van het Crisis Team en vinden dat regels voor iedereen gelden, dus ook voor prominente families in de Arubaanse gemeenschap. Volgens hen zijn de regels rond begrafenissen duidelijk. In dit specifieke geval besloot de betreffende begrafenisonderneming om zich niet te houden aan de afspraken die er lagen over het omgaan met begrafenissen van personen die zijn overleden aan corona.

Kort na het incident tijdens de begrafenis, werd een vergadering belegd om de begrafenisondernemingen op een lijn te krijgen. Edmond Croes schrijft daarover op solodipueblo.com: “De sfeer was vijandig en de betrokkenen werden gedwongen bepaalde overeenkomsten te tekenen. Ze konden hoog of laag springen, er veranderde geen letter aan het protocol.”

Over de inhoud van het protocol ten aanzien van begrafenissen schrijft Croes: ,,Wat deze mensen doen is wreed tegenover nabestaanden. Ze liegen dat iemand besmet kan worden met corona via het lichaam van de overledene. Dat is absoluut niet waar. Ze spelen met het verdriet van het volk. Weten jullie wel hoeveel leed jullie aanrichten met jullie stomme regels zonder grond? Hoe kunnen jullie nog slapen? Het is een vorm van power play om mensen te verplichten hun geliefde naakt in een plastic zak te begraven.”

Hermans beschouwt zichzelf als een topambtenaar, die op basis van kennis en ervaring leiding geeft en de regering adviseert. Hij besloot niet direct te reageren op de beledigingen van Croes, omdat hij vindt dat hij in zijn positie tegen een stootje moet kunnen, maar bedreigingen en beledigingen gaan hem te ver.