Ministers op bezoek bij Veiligheidshuis

Recentelijk vond het hoogambtelijk overleg plaats van het Veiligheidshuis Aruba. Daarbij waren premier Evelyn Wever-Croes, minister van Justitie Andin Bikker en de coördinator en kernpartners van het Veiligheidshuis aanwezig. 

Het werkoverleg verliep in goede sfeer. De partners van het Veiligheidshuis hebben het bezoek aangegrepen om de meerwaarde van de samenwerking tussen de strafketen en de zorgketen toe te lichten. De kracht van het Veiligheidshuis ligt in het samenwerkingsverband tussen de partners om de sociale multiproblematiek aan te pakken. Er is gesproken over de moeilijkheden en uitdagingen waar de partners mee worden geconfronteerd, zoals de verontrustende groei van drugsgebruik onder jongeren, de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en het lot van de hulpbehoevende ongedocumenteerden. 

Hoog op de agenda bij de partners staat het opzetten van het begeleid en beschermd wonen voor jongeren en kwetsbare personen. Een andere prioriteit is inzet van psychologen voor behandeling van psychische problematiek onder jongeren.

Doelstelling van het Veiligheidshuis  is te werken aan de veiligheid van Aruba door het voorkomen en verminderen van recidive, overlast en criminaliteit. De partners van het Veiligheidshuis zijn het Openbaar Ministerie, Korps Politie Aruba, Directie Sociale Zaken, Directie Voogdijraad, Reclassering, KIA, Bureau Slachtofferhulp, Bureau Sostenemi, Fundacion Guia Mi, FMAA (Fundacion pa Maneho di Adiccion), Respaldo, Wit Gele Kruis, Sociaal Psychiatrische Dienst, FCCA en Bureau Leerplicht. Daarnaast zijn er de flexibele partners zoals (bijvoorbeeld) Fundacion Contra Violencia Relational, Orthopedagogisch Centrum en Schoolmaatschappelijk werk.