Werelddag voor culturele diversiteit

Onlangs opende minister van Cultuur Xiomara Maduro de eerste multiculturele bijeenkomst op Aruba in verband met de Wereld dag voor Culturele Diversiteit voor Dialoog en Ontwikkeling.

,,Een feest waarin we elkaar beter leren kennen door middel van muziek, folkloristische dans, onze tradities, ons eten, onze taal en artistieke uitingen. UNESCO heeft 21 mei aangenomen als de Wereld dag voor culturele diversiteit voor dialoog en ontwikkeling. Als elk land de verschillende culturen bij elkaar brengt, kunnen ze volgens de Verenigde Naties meer bijdragen aan vrede, positieve ontwikkeling en sociale stabiliteit in de gemeenschap.” Volgens de minister creëren dergelijke initiatieven een platform waar kolonies van alle op Aruba gevestigde nationaliteiten samen kunnen komen en hun patriottische liefde met elkaar kunnen delen. ,,Er is niets mooiers om te zien dat onze eigen Cas di Cultura hun podium ter beschikking stelt van onze artistieke talenten om hun cultureel erfgoed grenzeloos tot uitdrukking te brengen. Een dag als deze verbreedt onze kennis en geeft een gevoel van vrede, eenheid, liefde, solidariteit, respect en tolerantie. Deze helpen ons te leren hoe we onze culturele diversiteit, die ons zo uniek en speciaal maakt, kunnen ondersteunen en waarderen.”

Deze ontmoeting begon in 2006 toen het Multicultural Fair heette en werd gevierd op Columbusdag, wat geen internationale viering was en ook geen dag om multiculturalisme te vieren. In de loop der jaren vierden landen op verschillende dagen multiculturele ontmoetingen. Dit jaar is dit echter gewijzigd in één specifieke datum. 21 mei was ook de datum waarop Aruba in 2003 de Papiamentse taal officieel maakte.

Tijdens de ontmoeting verklaarde de minister 21 mei als de datum waarop het ministerie van Cultuur dit multiculturele evenement jaarlijks zal vieren, samen met alle op Aruba gevestigde immigranten. Naast de multidisciplinaire artistieke uitwisseling zijn er ook Artisan Expo’s gastronomische beurzen, artistieke uitwisseling en symposium over integratie.