Zorgen om privacy burgers

Greg Peterson doet per brief een beroep op demissionair minister-president Evelyn Wever-Croes en de Gouverneur van Aruba om te voorkomen dat de persoonsgegevens van alle kiesgerechtigden in handen komen van de politieke partijen. Onder de huidige wetgeving kunnen die deze informatie opvragen en is de verantwoordelijke minister verplicht een dergelijk verzoek in te willigen.

Peterson, die zichzelf een bewuste en verantwoordelijke ingezetene van Aruba noemt, heeft de documenten doorgenomen die betrekking hebben op het verkiezingsproces. ,,Bij het doornemen van de Kiesverordening op de website censo.aw, kwam ik tot de ontdekking dat de verantwoordelijke minister op verzoek een afschrift van het Kiesregister moet overhandigen aan de politieke partijen die participeren aan de verkiezingen. In artikel acht lees ik dat partijen op die manier beschikken over de naam, voornamen, geboorteplaats, geboortedatum en adres van de kiesgerechtigden. Daarnaast is in het kiesregister opgenomen onder welk kiesdistrict ik val en of ik ontzet ben uit het kiesrecht.”

De briefschrijver is van mening dat deze passage uit de Kiesverordening in strijd is met internationale grondrechten. ,,Als inwoner van Aruba heb ik op basis van de Staatsregeling, het verdrag van Rome inzake de rechten van de mens en andere verdragen over grondrechten, recht op privacy en op bescherming van mijn persoonsgegevens. Ik heb de wettelijke verplichting om mij te registreren in het bevolkingsregister. Ik kan echter niet volgen waarom de twaalf politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen deze persoonsgegevens overhandigd moeten krijgen. Volgens mij schendt het Land Aruba met deze regelgeving de beginselen van deugdelijk beheer van persoonsgegevens.”

Peterson beschouwt het bewuste artikel als een wettelijk voorgeschreven datalek. ,,Een dergelijke inbreuk kan niet noodzakelijk zijn in een democratische rechtstaat en ik beschouw deze als een ernstige schending van mijn grondrechten.” Hij vraagt de verantwoordelijke bestuurders dan ook om op korte termijn te zorgen voor deugdelijke bescherming van de persoonsgegevens van de kiesgerechtigden.