Opening ‘Exportweek 2021’ ‘Veroveren van nieuwe horizonten’

Op 7 juni 2021 heeft minister Xiomara Maduro de ‘Exportweek 2021: nieuwe horizonten veroveren’ de virtuele bijeenkomst officieel geopend.

De unit Exprodesk van de Directie Economische Zaken, Handel en Industrie was verantwoordelijk voor de organisatie van de ‘Exportweek 2021’.

De Arubaanse economie heeft een transformatie ondergaan.

Minister Maduro heette alle lokale deelnemers en lokale en internationale sprekers welkom en legde uit waarom Exprodesk in 201 is opgericht met als doel om kleine en middelgrote bedrijven alle benodigde informatie en hulp te bieden aan bedrijven die hun producten en of diensten willen gaan exporteren. Sindsdien is er veel veranderd en heeft de economie van Aruba een transformatie ondergaan om het kleine eiland te herpositioneren in een wereld na Covid.

De transformatie impliceert de overgang van een primaire economische sector naar een veerkrachtige economie met meer kansen en een open economie die naar de hele wereld exporteert. Om succesvol te zijn met de transformatie, moeten we innoveren, onze bedrijven versterken en onze export consolideren.

Internationaal partnerschap

Om deze transformatie te realiseren heeft Exprodesk leiding gegeven aan export potentiële projecten met samenwerkingen variërend van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Holland House Colombia, Caribbean Export Development, het COSME-programma en de stad Doral, Florida.

Dit partnerschap zal lokale exporteurs op vele niveaus helpen ondersteunen. Binnenkort zal Exprodesk meer partnerschappen en instrumenten hebben die bedrijven kunnen helpen hun exportmarkten te bereiken en te groeien. Onze producten en diensten hebben waarde.

Historisch gezien was de economie van Aruba een open economie met internationale handelspartners. Zakendoen was eenzijdig; importeren in Aruba.

Het is erg belangrijk als we deze transformatie kunnen bereiken en nieuwe horizonten voor Aruba kunnen veroveren. Vorige week tijdens de Aruba Investment Summit deelde Royal Aruba Aloe, Aruba’s grootste exporteur, hun strategie voor internationalisering. Tijdens de presentatie bevestigde Royal Aruba Aloe opnieuw dat onze producten waardevol zijn voor de wereld.

Exportweek is erg belangrijk

Het is niet eenvoudig om te exporteren. Het kan erg duur en arbeidsintensief zijn. Daarom is de Exportweek zo belangrijk. Elke spreker zal zijn kennis delen en deelnemers in staat stellen succesvol te worden. Dit dient ook bedrijven en de belangengroepen om virtueel aan te sluiten. Tijdens de week kunnen deelnemers ook netwerken.