Kiezers bieden stemkaart te koop aan

Online op Facebook worden oproepingskaarten te koop aangeboden. Het te koop aanbieden van een stem of een stem kopen is echter strafbaar. Dit kan een gevangenisstraf opleveren van twee jaar of een gelijkwaardige geldboete. Dat staat in artikel 2.44 van het Wetboek van Strafrecht. 

De oproepingskaart voor de verkiezingen van 25 juni zijn door Post Aruba huis-aan-huis verspreid volgens de adressen waar burgers volgens de Censo (Dienst Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister) officieel staan ingeschreven. Sommige mensen hebben hun oproepingskaart online gezet met een aanbod om hun stem te kopen. Zoals ene Marilu, die online haar stem verkoopt: “500 florin is niet slecht. Wie betaalt mij om voor hem of haar te stemmen?”. Een politicus kan op die manier illegaal aan een stem komen. 

De redactie van 24ora.com heeft al duurdere aanbiedingen online gezien, van 1000 florin. Een meneer geeft aan dat politieke kandidaten met hem contact kunnen opnemen om zijn stem te kopen. Als er meer kandidaten interesse hebben, organiseert deze meneer in kwestie een bieding. Hij sluit zijn oproep af dat hij een foto zal maken van zijn stembiljet om op 25 juni te bewijzen naar welke kandidaat zijn stem is gegaan. 

Beide methodes zijn illegaal en strafbaar. Publiekelijk je stem verkopen maakt je direct verdacht. Een foto maken van je stembiljet is ook niet toegestaan. 

Verkiezingen 

Op vrijdag 25 juni gaat Aruba naar de stembus. Inwoners kunnen tussen 08.00 en 19.00 uur hun stem uitbrengen. Aruba heeft 70 stemlocaties, waar 70.281 kiesgerechtigden die dag kunnen stemmen. Op de oproepingskaart staat vermeld bij welk stembureau de opgeroepen burger zich moet melden. Van de 70.281 behoren 28.357 tot de generatie ‘Baby Boomer’. In de generatie ‘X’, dat is het geboortejaar van 1965 tot 1980, zitten 18.570 kiezers. De generatie ‘Y’ of ‘Millennials’ telt 23.354 kiesgerechtigden. De grootste groep kiezers zit in de leeftijd van 55 tot 59 jaar. 

Twaalf partijen

Aan de verkiezingen doen twaalf partijen mee:

Accion 21 – lichtgrijs

Partido Patriotico di Aruba (PPA) – oranje 

Movimiento Aruba Soberano (MAS) – helderblauw

Union Patriotico Progresista (UPP) – rood

Movimiento Electoral di Pueblo (MEP) – geel 

Hubentud Treciendo Cambio (HTC) – lichtroze 

Pueblo Orguyoso y Respeta (POR) – donkerblauw 

Arubaanse Volkspartij (AVP) – groen

Pueblo Prome (PP) – lichtpaars

Cristiannan Uni Reforsando Potencial di Aruba (CURPA) – donkerpaars

RAIZ – donkergrijs

Red Democratico (RED) – wit