AVP bezorgd over maatregelen in de zorg

“De situatie in de zorg is alarmerend”. Aan het woord fractieleider van de AVP mr. Mike Eman. Geflankeerd door collega Statenlid mr.Gerlien Croes en partijlid longarts dr.Selene Kock, uitte Eman zijn zorgen gedurende een persconferentie. Zorgen die gebaseerd zijn op het feit dat – amper een paar dagen na de verkiezingen –  de directie van het ziekenhuis te horen heeft gekregen dat er gekort zal moeten worden op de salarissen van het personeel. “Wij hebben gedurende de verkiezingen gepleit om het landenpakket in overleg met Nederland bespreekbaar te maken. Premier Wever Croes schermde met de afspraken en andere partijen stonden op het standpunt dat het landenpakket een gegeven is. De AVP pleitte voor een benadering die niet alleen kijkt op bezuinigingen en op inkomensverhogende maatregelen voor de overheid ten koste van de al diep geraakte koopkracht van de burgers. Eman benadrukte de noodzaak voor investeringen en economische groei om de levenskwaliteit op Aruba weer op peil te krijgen. Hij kreeg geen gehoor bij de regering en de andere partijen die in koor zongen dat de maatrgelen in de landenpakket allemaal onomkeerbaar zijn. Amper enkele dagen na de verkiezingen worden de waarschuwingen van de AVP bewaarheid in de serie van maatregelen die boven het Arubaanse volk hangen. Eman verwijst in de persconferentie naar het ziekenhuispersoneel dat gedurende de pandemie zich het vuur uit de sloffen heeft gelopen, dat nu met loonskorting wordt gestraft. 

De afgelopen anderhalf jaar heeft het personeel, waaronder longarts dr.Kock, zich compleet ingezet ter bestrijding van de pandemie die Aruba volledig in zijn greep had. En nu wil men op het inkomen van deze mensen die huis en haard achterlieten voor het welzijn van hun medemens, met 10% gaan korten. Hier zijn geen woorden voor.”

Mike Eman zegt erg bezorgd te zijn om deze negatieve ontwikkeling. “Als we kijken hoe het in landen in Europa er aan toe gaat, is er een enorm verschil. Daar kreeg het personeel dat in de zorg branche werkt juist extra geld en waardering voor wat ze gedaan hebben.”

Eman vindt het jammer dat toen de pandemie zijn intrede op Aruba deed en reeds daarvoor, de regering geen enkele moeite heeft gedaan de sociale partners bijeen te brengen. Hij vond dat er gepraat had moeten worden over de uitdagingen en om daarna samen tot oplossingen of alternatieven te komen. De dialogen waren niet belangrijk voor regering Wever-Croes. Het gevolg liet niet lang op zich wachten. Er werd op de inkomens van de huisartsen gekort, van de specialisten en andere zorgverleners op Aruba. Er kwam een exodus van medici. Omdat de regering lak had aan een dialoog omtrent de problemen in de zorg, kwam vanuit de medische hoek zelf bezuinigingsvoorstellen die nu de patiënten hard gaan treffen. 

In het rapport ‘Cuido di nos Cuido”(Zorg om onze Zorg) worden de voorstellen van de zorgverleners uiteen gezet. Niet alleen de patiënt, maar de gehele gemeenschap wordt zeer ernstig benadeeld mochten deze maatregelen inderdaad genomen gaan worden. 

“Het is begrijpelijk hoe dit rapport tot stand is gekomen. Elke deelnemende partij zoekt de oplossing waar zijn doelgroep het beste bij gebaat is en het minst geraakt wordt, maar het resultaat heeft geen evenwicht. De schuldige in deze is regering Wever-Croes die deze zo belangrijke thema’s niet met de nodige spoed en verantwoordelijkheid in overleg met partners aan tafel heeft aangepakt. Nu is het ieder voor zich. Eman spreekt uit ervaring. Hij heeft zelf in de toen door hem opgezette Sociaal Dialoog als Premier leiding gegeven aan vele moeilijke hervormingen in de pensioenstelsel van Aruba.  

Eman citeert uit de rapport “zorg voor de zorg” dat nu boven de hoofden van de patienten op Aruba hangt als de zwaard van damocles. Zo wordt een ‘sugartax” aanbevolen waar het volk dat op sterven na dood is door allerhande maatregelen, voor op zal moeten draaien (25 miljoen). Dit is overigens in beginsel een voorstel van Kabinet Wever-Croes. Een ander voorstel is de introductie van een eigen bijdrage van minimaal fl.100,00 voor een “onnodig” bezoek aan de afdeling Spoed Eisende Hulp. Een afstraffing voor het volk. Vooral lager inkomensgroepen worden afgeschrikt om bij naar gevoel een beroep te doen op de eerste hulp zorg. Dit kan ernstige consequenties hebben. Een derde bezuinigingsvoorstel is de introductie van een nationale solidariteitsbelasting. “Het volk zal zo’n belasting echt niet kunnen dragen. Er is geen geld hiervoor, zeker niet nu de koopkracht bij de burgers al zo hard is getroffen. 

Een andere niet te verklaren maatregel is de invoering van een eigen risico voor de zorg. Voor al diegenen die een chronische ziekte hebben is dit natuurlijk een zware straf. Het volk is het slachtoffer van al deze voorstellen. Waarom het personeel van het ziekenhuis niet mee deed met deze dialogen, is onbegrijpelijk. De bonden lijken wel monddood gemaakt. Mike Eman verzekerde het personeel van het ziekenhuis alsmede de bevolking van Aruba dat de AVP hard zal strijden tegen de invoer van zo’n onevenwichtige maatregelen pakket.