SMfC ontvangt monumentenvergunning van Ministerie VVRP

De Stichting Monumentenfonds Curaçao (SMfC) verleent haar diensten al bijna 30 jaar vanuit het monumentale pand aan de Scharlooweg 51.

De Stichting geeft namens de overheid subsidie aan monumenteneigenaren. De subsidie die de Stichting geeft is mogelijk dankzij een jaarlijks bedrag aan subsidie van de overheid, via het Ministerie van VVRP. Deze subsidie gaat volledig naar restauratie van monumenten.

Door de subsidie te koppelen aan een lening zorgt de Stichting voor een revolving fund en is daarmee een solide organisatie geworden.  

Honderden klanten wisten de weg naar de stichting al te vinden en hebben restauratiefinanciering en deskundige restauratiebegeleiding ontvangen.

Na jarenlange huur heeft de Stichting het afgelopen jaar het pand waarin zij zitten in eigendom verkregen. Een grondige restauratie is nodig en voorbereidingen hiertoe werden direct opgestart.  De stichting wil zelf graag het goede voorbeeld geven als eigenaar van een monumentaal pand in de historische binnenstad. Historisch Willemstad staat het komend jaar inmiddels al 25 jaar op de werelderfgoedlijst staat van de UNESCO.

Gelijk met de aanvraag van de monumentenvergunning zijn consoliderende maatregelen getroffen. Met de eerste fase van de restauratie is een investering gemoeid van ANG. 2,5 ton. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een lokaal en ervaren bouwbedrijf en zorgt voor de werkgelegenheid van ongeveer tien personen gedurende iets korter dan een half jaar.

De Stichitng is voornemens om de volgende, 2e fase begin volgend jaar te kunnen opstarten.

Op vrijdag 17 december, heeft het ministerie de gelegenheid aangegrepen om tijdens de viering van ‘pannenbier’ de verleende Monumentenvergunning formeel uit te reiken aan de directeur van SMfC, dhr. Jonathan Jukema. Dhr. Dwingo Puriel, Secretaris-Generaal van het ministerie, heeft hierbij de minister vertegenwoordigd.

Het ministerie ziet vooruitgang in de binnenstad en doet een oproep aan monumenteneigenaren om hun monumenten te onderhouden. Zij kunnen voor subsidie bij Monumentenfonds aankloppen.