Gisele-Mireille Sint Jago (Politieke partij Pueblo Prome): Hoe de regering de democratie op Aruba uitholt

Wereldwijd zijn kerst en nieuwjaar momenten voor reflectie, zo ook op Aruba. Echter, op Aruba is dit ook de periode die ‘high season’ wordt genoemd. Het verbaasde mij dan ook toen ik via de pers vernam dat net tijdens deze drukke periode de regering met een wetsvoorstel komt waarmee de persvrijheid aan banden zal worden gelegd en men daarmee ons constitutionele recht op vrije menings uiting (1) wil beperken. Het doet mij denken aan een artikel met als titel: “10 manieren om de democratie te ondermijnen”. Hieronder zal ik een poging doen om te beschrijven op welke manier dit op Aruba op geraffineerde wijze plaats heeft gevonden.

Bestrijd de geloofwaardigheid van de vakbonden (2)

Op de eerste plaats op deze lijst (tweede in dit artikel) staat het vernietigen van het vertrouwen van het volk in de vakbonden. Op deze manier ontneemt een regering de mogelijkheid aan de werknemers om te onderhandelen over salarisvoorwaarden, zich vereend te verzetten tegen onrechtvaardigheid, wat een kleinere kans schept voor het volk om een blok te vormen tegen de regering. Dit is overigens het eerste wat de Arubaanse regering in maart 2020 deed: Zij negeerde het verzoek van de vakbonden voor overleg en maakte vervolgens van dezelfde media gebruik om, naar later bleek, leugens te verspreiden over de onbereidwilligheid van de vakbonden om te overleggen. Iedere dag moesten we op op radio en TV horen hoe het volk tegen werd opgestoken. Uit een rechtzaak in St. Maarten is gebleken, dat niet Nederland, maar Aruba met het voorstel kwam om de ambtenaren salarissen met 12,6% te korten. En nu wil zij diezelfde media aan banden leggen?

Angst (3) en financiële onzekerheid (4) creëren.

Nummer drie en vier zijn uitermate van belang. Een dictatoriale regering zal middels indoctrinatie het volk beinvloeden, waarna het vervolgens zichzelf als alwetende redder (5) opwerpt. De wereldwijde economische crisis zorgde voor angst en als zodanig ontstond er vruchtbare grond voor manipulatie van het volk door de regering. De desastreuze economische crisis zorgde voor angst en armoede op Aruba. Na het inkorten van de ambtenarensalarissen in mei 2020, heeft de regering zich vervolgens opgeworpen als de alwetende redder in nood door te pronken met loonsubsidie en uitkeringen. Pas een jaar later volgden de andere landen binnen het Koninkrijk met het korten van de ambtenarensalarissen. De Arubaanse regering zag vervolgens kans om in 2021 een politiek slaatje te slaan uit de erbarmelijke situatie. Hierbij maakten zij overigens gretig gebruik van de media.

Verkiezingsmanipulatie (6) en eliminatie van politieke opponenten (7)

Het is algemeen bekend dat de Minister President van Aruba het kabinet op 30 maart 2021 heeft ontbonden, om te voorkomen dat alle (nieuwe) politieke partijen zich op een behoorlijke wijze konden voorbereiden op de verkiezingen. Een kristalhelder teken van minachting jegens de democratie en het volk. Deze minachting werd ook duidelijk in de aanloop naar de verkiezingen, van het verzamelen van handtekeningen tot het tellen van de stemmen. De enige manier om dit bij  toekomstige verkiezingen te voorkomen, is door hulp van de Verenigde Naties, dus niet Nederland, in te roepen om toezicht te houden. Hoewel wij ons op Aruba gelukkig kunnen prijzen, dat er geen daadwerkelijke liquidatie van een politicus heeft plaatsgevonden, vindt karaktermoord van kandidaten die zich inzetten voor de rechten van het volk middels het politieke platform weldegelijk  plaats. Dit heb ik zelf in het verleden aan den lijve mogen ervaren. Op die momenten horen we de regering absoluut niet klagen over de media.

De overige 3 manieren om de democratie uit te hollen tot een dictatuur

Zorg voor een laag educatie niveau (8): De rechten van het kind worden door de regering van Aruba niet gerespecteerd: “Kinderen hebben recht op educatie in hun moedertaal”, conform het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK). Uit Censo 2020 blijkt dat 92% van de mensen die op Aruba geboren zijn Papiamento als moedertaal hebben. Zoalng op de scholen Nederlands de instructietaal blijft, zal het potentiaal van de meerderheid van onze kinderen en van het volk als geheel zich niet volledig kunnen ontplooien.

Voortzetting van de’ braindrain’ (9): Het stelselmatig verzaken van de diversificatie van de economie, creeren van de randvoorwaarden en werkgelegenheid voor hoger opgeleiden, werkt demotiverend voor de jongere generatie en maakt het onmogelijk voor hen die wel uit het buitenland willen terugkeren na hun studie, om hun studieschuld te kunnen aflossen.

Lucratieve contracten (10): Onachtzaamheid ten aanzien van de beginselen van Goed Bestuur, contracten afsluiten met een looptijd van 20 jaar en voor 1,5 miljard die familie en stakeholders bevoorrechten, terwijl vervolgens deze schuld aan het volk wordt doorberekend.   

Ter afsluiting verzoek ik in alle bescheidenheid het volk, om de hierboven vermelde 10 punten in gedachten te houden. Alleen het volk van Aruba kan een geraffineerd dictatoriale regering, naar 21e eeuws model,  een halt toeroepen bij het uithollen van onze democratie. Namens de politieke partij Pueblo Prome, wens ik iedereen veel zegen, gezondheid, kracht, liefde, voorspoed en vooral wijsheid in het jaar 2022.