Zr.Ms. Friesland doet tweede en derde drugsvangst

Curacao, 23 januari 2022 Binnenkomst van Zr. Ms. Friesland in Curacao waarbij de Goeverneur en Brigade-generaal Boots het ontvangen vanaf het paleis Foto: Binnenkomst Zr. Ms. Friesland

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Friesland heeft in korte tijd een tweede en een derde drugstransport onderschept. Ook heeft het een verdacht vissersboot helpen bergen welke de Kustwacht Caribisch Gebied op Aruba, onder leiding van het Openbaar Ministerie verder gaat onderzoeken. Het patrouilleschip heeft in anderhalve maand vier zogenaamde go-fasts tot stoppen gedwongen.

Het tweede en derde contact is ontdekt door maritieme patrouillevliegtuigen van de Kustwacht Caribisch gebied en de Amerikaanse kustwacht (USCG). Met de snelle onderscheppingsboot, de FRISC, met aan boord een gecombineerd team van de scheepsbemanning, de US Coast Guard en het Fleet Marine Squadron, zijn de go-fasts achterhaald. Hierop besloten de opvarenden zich over te geven. Alle pakketten zijn in beslag genomen en de opvarenden van de go-fasts zijn aangehouden.

Bij de eerste onderschepping is er ongeveer 500 kilogram aan drugs in beslag genomen. Drie dagen later is er bij de tweede onderschepping om en nabij 350 kilogram drugs aangetroffen en geconfisqueerd. De verdachte boot die geborgen werd door Zr.Ms. Friesland is naar Aruba gesleept en aan de Kustwacht Caribisch gebied op Aruba overgedragen voor verder onderzoek. Er is daar een groot aantal pakketten met vermoedelijk verdovende middelen aangetroffen.

Zr.Ms. Friesland is sinds januari 2022 als stationsschip Caribisch gebied actief in de regio en wisselt counterdrugsoperaties af met het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch gebied. In totaal is er nu omstreeks 1075 kilogram drugs onderschept.