Bonaire: Dutch Caribbean Heritage Platform

De afgelopen dagen heeft op Bonaire de derde leer- en netwerkconferentie plaatsgevonden van het Dutch Caribbean Heritage Platform, dat gevormd wordt door diverse organisaties op de verschillende eilanden van het koninkrijk werkzaam op het gebied van gebouwd erfgoed.  Het thema was ‘Duurzaam gebruik en instandhouding van het erfgoed in het Caribische deel van het koninkrijk’. Een afwisselend programma met ruim 50 deelnemers in Bonaire en 20 deelnemers online heeft de banden tussen de eilanden versterkt. De conferentie werd vrijdag afgesloten met de ondertekening van een intentieverklaring, waarin wordt uitgekeken naar de toekomst.

De opening vond plaats met een videoboodschap van Professor mr. Pieter van Vollenhoven. Hij is de ambassadeur van het platform in Nederland en heeft al sinds de oprichting van het platform in 2014, ons geholpen en gesteund. De eerste twee dagen, woensdag en donderdag, hebben wij geleerd in het format van de ErfgoedAcademie uit Nederland. Het Nederlandse format werd ingevuld met lokale experts en was gericht op het gezamenlijk werken aan duurzame oplossingen voor problemen en het delen van kennis en ervaringen. Er waren lezingen en oefeningen in het Marriott Courtyard (op woensdag) en Delfins Resort (op donderdag). Maar ook gingen wij op excursie naar Rincon en Karpata (woensdag) en Guatemala (donderdag).

Vanuit verschillende perspectieven is er gekeken naar het zo goed mogelijk behouden van ons cultureel erfgoed op de eilanden. Er is geleerd over het onderhoud van monumenten, zowel technisch als het planmatig onderhoud. We leerden over restauraties en het geven van nieuw leven aan onze historische gebouwen door herbestemming. De groep kwam met concrete plannen en adviezen voor de beheerders, eigenaren en bewoners van de bestudeerde gebouwen en gebieden. Op donderdagmiddag werd de conferentie samen georganiseerd met het symposium over vastgoed van advocatenkantoor VanEps, Kunneman, VanDoorne. Vertegenwoordigers van de vastgoed sector en de erfgoed sector zijn zo nader tot elkaar gekomen. Het thema daarbij was ‘waardevolle keuzes’. De vrijdag werd geopend met videoboodschap van de Nederlandse Staatsecretaris van Cultuur & Media, mevrouw dr. Gunay Uslu. Zij inspireerde ons om het werk van het platform voort te zetten. Daarna hebben wij presentaties gekregen over beleid maken, financiering en de mogelijke verdere ontwikkeling van de erfgoedzorg op de eilanden. Al het eerder geleerde en de plannen voor de toekomst werden vervolgens vastgelegd in een intentieverklaring. Deze regelt in grote lijnen de verder ontwikkeling van het platform. Daarnaast geeft het aan in hoeverre er gewerkt kan worden aan ondersteuning van en uitwisseling van gegevens tussen de eilanden en de invulling van hun behoeften.

Onze dank gaat uit naar alle deelnemers, fysiek en online, alle sprekers, het team van de ErfgoedAcademie, organisaties die geholpen hebben bij het uitvoeren van dit programma, zoals Stichting Cocari en Stichting Krusada, iedereen die achter de schermen heeft gewerkt en uiteraard Bonaire als gastvrije host. Deze conferentie was niet mogelijk geweest zonder de subsidie die wij ontvangen hebben van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed en Nationaal Restauratiefonds, bijdragen van de ErfgoedAcademie en Stichting Cocari.

We gaan met vol vertrouwen samen de toekomst in om te werken aan een nog beter behoud van ons gedeelde verleden!