Defensie ondersteunt lokale autoriteiten bij stormpassage op Aruba en Curaçao

De autoriteiten van Aruba en Curaçao hebben Defensie verzocht om hen te ondersteunen bij de storm die de komende uren langs de eilanden trekt. Defensie geeft hier gehoor aan en stelt personeel en middelen beschikbaar.

Op Curaçao is vandaag gestart met het ‘gepartnerd’ optreden van het Korps Politie Curaçao (KPC) samen met Curaçaose Militairen (CURMIL). Vanuit een 4-tal wijkbureaus van het KPC worden mobiele patrouilles uitgevoerd met als doel situational awareness te verkrijgen zodat het ingerichte crisiscentrum van het KPC adequaat kan reageren door personeel en middelen in te zetten daar waar het nodig is. Daarnaast kan er indien nodig worden ondersteund bij het evacueren van mensen en middelen, het afvoeren van gewonden, het uitvoeren van transporttaken, statische- en dynamische verkeersgeleiding en ordehandhaving.

Op Aruba staan er 50 militairen en materieel stand-by om de lokale autoriteiten waar nodig te ondersteunen met transportcapaciteit, het assisteren van de hulpdiensten en het leveren van logistieke middelen.

De landen nemen zelf het voortouw rondom de coördinatie en aansturing van opdrachten en Defensie ondersteunt waar nodig met mensen en middelen. Naast de reeds ingezette defensiemiddelen kan er indien nodig opgeschaald worden. Het ondersteunen van lokale autoriteiten is een van de drie hoofdtaken van Defensie. Defensie legt zich toe op directe (nood)hulp tijdens en na de stormpassage. De bijstand eindigt in beginsel vrijdagmiddag 1 juli. Indien de situatie daarom vraagt, kan de militaire bijstand worden verlengd.