Caribbean Shark Coalition organiseert de eerste regionale workshop om de wetenschap en bescherming van haaien en roggen in het Caribische gebied te bevorderen

Caribbean Shark Coalition (CSC) organiseert van 12 tot 16 september 2022 de eerste regionale workshop op St. Maarten. Het doel van deze workshop is om in-field training te geven en de lange termijn doelen voor capaciteitsopbouw voor de wetenschap en bescherming van haaien en roggen in het Caribische gebied te ondersteunen. Meer dan 20 deelnemers bestaande uit wetenschappers, duikers, natuurbeschermers, overheidsfunctionarissen, studenten en beheerders van mariene parken uit 12 verschillende landen in het Caribisch gebied zullen deelnemen.

Caribbean Shark Coalition

Caribbean Shark Coalition (CSC) werd in 2020 opgericht door  de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en Beneath the Waves (BTW) als reactie op internationale oproepen om de gezamenlijke inspanningen voor het behoud van haaien en roggen in het Caribisch gebied te verbeteren. De CSC-leden vertegenwoordigen een groep experts van NGO’s, lokale gemeenschappen, intergouvernementele organisaties en regeringen,van belangenbehartiging om het haaienbeheer in de trekroutes van verschillende haaiensoorten te verbeteren. Het CSC stimuleert internationale samenwerking en gegevensuitwisseling, wat essentieel is om deze grensoverschrijdende soorten effectief te beschermen.

Deelnemers zullen in-field training krijgen en zullen leren hoe ze drumlijnen kunnen maken voor het merken van haaien, benodigde apparatuur voor het veilig vangen, hanteren en vrijlaten van dieren, dataverzameling, en beheerprocessen, en training over het gebruik van de zogenaamde Baited Remote Underwater Videos (BRUVs). Verder zullen de deelnemers leren over de voordelen van aanvullende methodologieën zoals het boren van sedimenten, het gebruik maken van akoestische ontvangers en omgevings-DNA-analyse om een ​​robustere database van habitat en biodiversiteit op te bouwen. De veldtraining wordt geleid door Dr. Oliver Shipley (BTW) en Tadzio Bervoets (DCNA).

Belang voor andere Caribische eilanden

Deze workshop is een oefening in samenwerking om de relaties die nodig zijn te ondersteunen, te begeleiden, advies en middelen te bieden, virtueel en persoonlijk, voor toekomstig onderzoek. Aan het einde van de workshop streeft de CSC ernaar dat alle deelnemers terugkeren naar hun woonplaats met praktische ervaring en training voor onderzoek naar het behoud van haaien, en de tools en begeleiding die nodig zijn om hun eigen onderzoeksprojecten op te zetten.

Haaien en roggen spelen een sleutelrol bij het handhaven van het evenwicht en de biodiversiteit binnen lokale en regionale mariene ecosystemen“, zegt Dr. Oliver Shipley, Senior Research Scientist bij BTW. “Hun bescherming is van cruciaal belang voor een sterke en gezonde toekomst in het Caribische gebied.”

Tadzio Bervoets, directeur bij DCNA voegt toe: “Met deze regionale workshop hopen we de samenwerking te bevorderen die nodig is om de behoeften te identificeren en middelen te bieden voor al deze belanghebbenden om niet alleen samen te werken voor het behoud van haaien en roggen, maar ook van het Caribische gebied als een geheel.” De workshop wordt gecoördineerd door het DCNA en BTW en wordt mogelijk gemaakt dankzij financiering van Blue Marine Foundation, World Wide Fund for Nature (WWF-NL) en operationele steun van GoPro for a Cause.