CARE Caribbean: Netwerkevent gericht op de zorg & het sociale domein

Stichting WeConnect en AMA organiseren op 11 november het netwerkevent CARE Caribbean in het WTC te Den Haag. De CARE is gericht op Caribische studenten en zorgprofessionals en op werkgevers in de zorg & het sociale domein.

Care Caribbean
Hoe help je de scholier die iets in de zorg of het sociale domein wil gaan studeren in Nederland? Hoe help je hem of haar op weg naar de juiste studie? En hoe zorg je er vervolgens voor dat die Caribische student succesvol de studie afrondt? En als het meezit, ook ervoor kiest om terug te gaan naar de eilanden als professional?

Werkgevers
WeConnect en AMA hebben het initiatief genomen voor dit event. De organisaties werkten eerder samen bij de CARE in 2018 die ruim 100 bezoekers trok. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is opnieuw partner in het project.

Tientallen werkgevers van Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius zijn uitgenodigd in Den Haag om zich daar te presenteren. “Het is de bedoeling dat ze direct in contact komen met potentiële werknemers dus we nodigen ook een heleboel Caribische studenten en zorgprofessionals uit.”, licht WeConnect manager Tanja Fraai toe.

WeConnect
WeConnect is een educatieve stichting die zich richt op capacity building voor de overzeese Koninkrijks(ei)landen Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.
WeConnect enthousiasmeert, motiveert en stimuleert eilandskinderen terug te keren naar hun geboortegrond om de lokale arbeidsmarkt te versterken.

AMA
AMA is een vereniging opgericht met het doel het verbinden van alle (toekomstige) zorgprofessionals met affiniteit met het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk en het bijdragen aan een betere samenwerking tussen de (ei)landen. Dit doen zij onder andere door het verzorgen van nascholingen, lezingen en het jaarlijkse Caribbean Healthcare Symposium (CHS). 

Thema’s
Care Caribbean heeft als centrale thema’s: verbetering van de doorstroming van de Caribische scholier op weg naar student (Zorg en Welzijn) en vervolgens een betere aansluiting van in Nederland opgeleide Caribische (zorg) professional op de arbeidsmarkt in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk. Daarbij gaat het om zowel MBO- als HBO- en WO-opgeleide studenten en/of young professionals. Door de competitieve arbeidsmarkt in Nederland vergt het een extra inspanning om deze eilandskinderen een goed perspectief overzee te bieden zodat remigratie voor hen een aantrekkelijke optie is. Een onderwerp waar AMA zich al jaren voor inzet.

Website
Er is een speciale website ingericht voor de CARE. Daar zijn profielen van werkgevers te vinden met vacatures. Zo presenteren zich o.a. het Curaçao Medical Center, Fundashon Mariadal uit Bonaire, Mental Health Caribbean, GGz Curaçao, Saba Cares, Medical Laboratory Services en het St. Maarten Medical Center. Alle deelnemers zijn gevestigd op de eilanden. De Arubaanse Jayrón Heemstadt, bijna klaar met zijn HBO-Verpleegkunde in Amsterdam, maakte een leuke animatiefilm voor de site, vanuit zijn bedrijf JayOhm Designs.


Werkgevers
Er blijkt behoefte aan zo’n soort gerichte bijeenkomst onder de werkgevers in de zorg & het sociale domein. Zo zal Mental Health Caribbean er zeker bij zijn als grootste ggz-instelling in het Caribisch gebied. De organisatie omschrijft de motivatie om deel te nemen als volgt: “Om in je eigen taal uit te kunnen leggen wat je dwarszit en je begrepen te voelen heb je behandelaren nodig die jouw taal spreken en uit jouw cultuur komen. We hebben daarom eilandskinderen nodig die gaan studeren en terug willen komen.”

Onderwijs
Diverse sprekers uit het onderwijsveld op de eilanden en in Nederland komen aan het woord. Zo gaat een decaan in op wat er al gedaan wordt op de lokale middelbare scholen aan studiekeuzevoorlichting en voorbereiding op de studie in Nederland. Een spreker van een Nederlandse universiteit deelt de best practices om voor optimaal studiesucces te zorgen, specifiek voor Caribische studenten. “Zo leren we van elkaar want er valt nog veel te winnen merken we om ons heen. Ondanks alle (online) voorlichting blijkt het een hele zoektocht voor veel scholieren en studenten.”, merkt Samantha Schwengle op, als secretaresse van de AMA lezingencommissie.

Aanmelden
De CARE Caribbean is gratis toegankelijk en iedereen die affiniteit heeft met het thema is welkom. Aanmelden is verplicht en gaat eenvoudig via de website. Daar is ook het programma te vinden van de dag die om 12 uur begint en om 18 uur eindigt. De locatie is het World Trade Center in Den Haag.