Frauduleuze website die zich voordoet als de Arubaanse toezichthouder op financiële markten

Het Centrale Bank van Aruba (CBA) waarschuwt het publiek voor een frauduleuze website (www.faaruba.com) die zich voordoet als de Arubaanse autoriteit belast met financieel toezicht. De website is ontworpen om bezoekers, vooral degenen die het slachtoffer zijn geworden van fraude of oplichting, te misleiden om hun persoonlijke gegevens te verstrekken, zoals hun e-mailadres, naam en adres, of om ‘de autoriteit’ te bellen op telefoonnummers die beginnen met netnummer +284. Dit netnummer wordt in verband gebracht met telefoonfraude, de zogenoemde “one-ring-scam”.

De frauduleuze website (www.faaruba.com) maakt gebruik van een domeinnaam die vergelijkbaar is met de officiële domeinnaam van de CBA (www.cbaruba.org) en met die van de Financial Intelligence Unit van Aruba (www.fiu-aruba.com).

Hoe kunt u uzelf tegen dergelijke oplichting beschermen?

  • Wees op uw hoede voor websites die b.v. beweren een overheidsinstantie uit Aruba te zijn, maar verwijzen naar onder meer de financiële stabiliteit van de Verenigde Staten en telefoonnummers gebruiken met een verkeerd netnummer (+284 in plaats van +297) of een bezoekadres gebruiken van een andere instelling (zoals in dit geval het adres van de Staten van Aruba, te weten L.G. Smith Boulevard 72, Oranjestad);
  • Voer geen persoonlijke informatie in op een website, tenzij u er zeker van bent dat het een legitieme website is van de overheidsinstantie waartoe u toegang probeert te krijgen;
  • Als u niet zeker weet of een website legitiem is, neem dan rechtstreeks contact op met de relevante overheidsinstanties om dit te verifiëren. Indien u bent opgelicht Als u uw persoonlijke gegevens op de frauduleuze website hebt ingevoerd, moet u de volgende stappen ondernemen:
  • Neem onmiddellijk contact op met uw bank of creditcardmaatschappij en laat hen weten dat u mogelijk het slachtoffer bent geworden van fraude.
  • Wijzig de wachtwoorden voor al uw online accounts, inclusief uw e-mail-, bank- en creditcardaccounts.
  • Controleer uw bank- en creditcardafschriften op verdachte activiteiten. Als u een frauduleuze website tegenkomt, meld dit dan bij de relevante autoriteiten, door bijvoorbeeld aangifte te doen bij de politie of het Openbaar Ministerie. Door oplichting te melden, kunt u helpen te voorkomen dat anderen het slachtoffer worden van fraude!