Frauduleuze websites: A.F.S.C. Aruba Financial Services Commission en Interbank Aruba NV

De Centrale Bank van Aruba (CBA) waarschuwt het publiek voor twee frauduleuze websites: https://arubafsc.org en https://interbankaruba.com. De eerste frauduleuze website, die wordt beheerd door de zogenaamde A.F.S.C. Aruba Financial Services Commission, doet zich voor als de enige toezichthouder voor financiële dienstverlening in Aruba en gebruikt het adres en telefoonnummer van de CBA als contactgegevens.

Op 31 mei 2023 heeft de British Virgin Islands Financial Services Commission reeds een publieke waarschuwing over deze frauduleuze website gepubliceerd, waarin het publiek wordt opgeroepen uiterste voorzichtigheid te betrachten. Ook de International Organization of Securities Commissions (IOSCO) heeft op 15 juni 2023 een waarschuwing voor beleggers uitgegeven over de betreffende frauduleuze website. De tweede frauduleuze website doet zich voor als een commerciële bank en gebruikt de naam van een voormalige Arubaanse commerciële bank, namelijk Interbank Aruba NV. De CBA heeft reden om aan te nemen dat de twee websites met elkaar verbonden zijn en/of door dezelfde (groep) mensen (wordt) worden beheerd.

De CBA heeft berichten ontvangen dat de AFSC verschillende mensen heeft aangespoord om een rekening te openen op de website van Interbank Aruba NV om te investeren in bijvoorbeeld effecten/derivaten of om een vergoeding van kosten te ontvangen. Sommigen hebben aanzienlijke bedragen geld hierdoor verloren. De CBA dringt er bij het publiek op aan om niet te klikken op links die gerelateerd zijn aan deze twee frauduleuze websites en om geen persoonlijke gegevens in te voeren op deze websites.

Hoe kunt u uzelf tegen dergelijke oplichting beschermen?

  • Voer geen persoonlijke informatie in op een website, tenzij u er zeker van bent dat het een legitieme website is van de overheidsinstantie waartoe u toegang probeert te krijgen;
  • Als u niet zeker weet of een website legitiem is, neem dan rechtstreeks contact op met de relevante overheidsinstanties om dit te verifiëren.
    Indien u bent opgelicht Als u uw persoonlijke gegevens op een frauduleuze website hebt ingevoerd, moet u de volgende stappen ondernemen:
  • Neem onmiddellijk contact op met uw bank of creditcardmaatschappij en laat hen weten dat u mogelijk het slachtoffer bent geworden van fraude.
  • Wijzig de wachtwoorden voor al uw online accounts, inclusief uw e-mail-, bank- en creditcardaccounts.
  • Controleer uw bank- en creditcardafschriften op verdachte activiteiten. Als u een frauduleuze website tegenkomt, meld dit dan bij de relevante autoriteiten, door bijvoorbeeld aangifte te doen bij de politie of het Openbaar Ministerie. Door oplichting te melden, kunt u helpen voorkomen dat anderen het slachtoffer worden van fraude!