Compagnie in de West van Defensie in het Caribisch gebied roteert

Willemstad – Tijdens een militaire ceremonie op maandagochtend 4 maart 2024 droeg de Compagnie in de West rotatie 44 haar taken over aan de volgende eenheid, rotatie 45. De nieuwe commandant Kapitein Bernhard van de 13 B ‘Pegasus’ Compagnie uit Assen loste tijdens een traditionele peddeloverdracht zijn voorganger Kapitein Siebe af. Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied Walter Hansen stond tijdens de ceremonie stil bij het tragisch overlijden van een van de collega’s van de Compagnie in de West.

Kapitein Siebe kijkt terug op een intensieve en bijzondere periode: ”De afgelopen dagen waren intens. Terwijl we klaar stonden voor de laatste week op Curaçao, overleed op zaterdag 24 februari een van onze collega’s tijdens het snorkelen voor de kust van Playa Porto Marie. We zijn dankbaar voor alle hulp die we kregen tijdens de zoektocht naar hem en voor de steunbetuigingen die we ontvingen.”

Ook C-ZMCARIB Walter Hansen bedankt iedereen die de afgelopen dagen steun heeft betuigd: “Het tragisch overlijden van onze collega van de Compagnie in de West heeft veel indruk gemaakt op mij en alle collega’s hier in het Caribisch gebied. Ik wil een ieder die ons de afgelopen dagen steun heeft betuigd, bedanken. Afgelopen week hebben we als ‘One Team Carib’ waardig afscheid kunnen nemen. Onze gedachtes gaan uit naar zijn familie, dierbaren en directe collega’s. We wensen hen veel sterkte toe tijdens deze moeilijke periode.”

Als Kapitein Siebe terugkijkt op de gehele plaatsingsduur, hebben ze hier als eenheid een nuttige en zeer leerzame tijd gehad: “We stonden te allen tijde klaar voor inzet. Zo zijn we op verzoek van lokale partners ingezet in het kader van counter-drugs operaties, hebben we meerdere goede doelen ondersteund op Curaçao en Bonaire en is ons EODD element meerdere keren ingezet om explosieven te ruimen en lokale partners te trainen. Daarnaast hebben we doorlopend geïnvesteerd in onze eigen inzetbaarheid door uitdagende trainingen te organiseren. We hebben datgeen kunnen doen waar we voor gekomen waren en ons zeer welkom gevoeld op dit bijzondere stukje van ons Koninkrijk’’.

Kapitein Bernhard kijkt er naar uit om de komende vier maanden met de Compagnie en de specialisten te trainen en te werken in het Caribisch gebied. De compagnie wordt ondersteund door genisten, geneeskundig personeel en een ploeg van de EOD. De samenstelling van de Compagnie is uniek en bestaat voor de helft uit eigen opgeleid personeel dat in december 2023 de rode baret ontving. De periode als CidW-45 is een zeer belangrijke tijd voor de eenheid waarbij ze veel gaan trainen en intensief met elkaar gaan samenwerken. Waar mogelijk wordt de samenwerking opgezocht met lokale partners. Tevens staan de eenheid gereed voor inzet wanneer dit van hen wordt gevraagd.

De Compagnie in de West (CidW) is een permanente eenheid van de Koninklijke Landmacht die, onder bevel van CZMCARIB, kan worden ingezet voor een verscheidenheid aan taken. De komende vier maanden traint de Compagnie op zowel Aruba, Bonaire als Curaçao.