Zolang mensen naar het toilet gaan, zal het RWZI probleem blijven bestaan

Hoewel het niet het regenseizoen is, zal het eiland binnenkort te maken krijgen met een overstroming veroorzaakt door een ander soort water. Een dat helemaal niet prettig is voor de economie van het eiland.

De situatie is zorgwekkend en onhygiënisch. De tanks bij Zeewijk lopen over en rioolwater stroomt de straten in. Dit wordt veroorzaakt doordat de installatie bij Parkietenbos gesloten is om daar wat werkzaamheden uit te voeren.

Alle bovenstaande rioolproblemen komen voort uit het probleem met de verslechterende rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Het overtollige slib dat op de installatie wordt geproduceerd, moet op de een of andere manier worden verbrand.

Het probleem verergerde na de zaak die was aangespannen door een bewoner van Parkietenbos. De beslissing leidde ertoe dat de verbrandingsoven werd gesloten. “Als gevolg van de zaak van de bewoner werd de verbrandingsoven stilgelegd.” Dit leidde tot de voortdurende productie van slib. Sinds deze persoon de zaak aanhangig maakte bij de rechtbank en de gerechtelijke uitspraak kreeg, zijn mensen in Aruba niet gestopt met naar het toilet gaan. “Dit afval moet ergens heen, en het begint zich op te hopen en verstoringen te veroorzaken.”

De hierboven genoemde situatie heeft een domino-effect veroorzaakt, waardoor nu druk ontstaat op de installatie bij Zeewijk. Hierover zei de functionaris dat haar collega Ursell Arends verantwoordelijk is voor de verwerking van afval, en hij verzekerde de premier dat hij een oplossing zou vinden.