Ronella Croes: A.T.A. investeerde meer in de markt en heeft haar operationele kosten gelijk gehouden

De “Aruba Tourism Authority” vertrouwt op twee inkomstenbronnen. Dit zijn de “Toerismebelasting”, betaald bij verblijf in hotels, en de “Reisbevorderingsbelasting”, betaald bij de aankoop van tickets. Van de “Toerismebelasting” werd 99,2 miljoen gulden geïnd, en van de “Reisbevorderingsbelasting” werd 22,1 miljoen gulden geïnd, wat samen een jaarlijkse inkomsten van 121,3 miljoen gulden vormt. Door de toename van het aantal bezoekers steeg de inkomsten uit de Reisbevorderingsbelasting met 2,7 miljoen gulden. Desondanks was er minder inkomen in 2023 vergeleken met het voorgaande jaar, vanwege een wijziging van de wet die op 1 januari 2023 in ging.

Op dat moment steeg de toerismebelasting van 9,5% naar 12,5%, maar de regering besloot dat 57% van de inkomsten naar A.T.A. zou gaan en de rest naar de schatkist van de regering. Daarom daalde het inkomen van A.T.A. van 9,5% naar 7,125%. Vorig jaar werd er 174 miljoen gulden geïnvesteerd in toerismebelasting, waarvan 99 miljoen gulden naar A.T.A. gingen om haar marketingkosten te dekken, en 75 miljoen naar de regering van Aruba.

Inkomsten van A.T.A.

Uit de cijfers blijkt dat A.T.A. in 2022 123,8 miljoen gulden aan inkomsten had, terwijl dat in 2023 121,3 miljoen gulden was, 2,5 miljoen minder. De marketingkosten bedroegen in totaal 76,1 miljoen gulden, terwijl de operationele kosten op 12,7 miljoen gulden bleven, hetzelfde als het voorgaande jaar. Na aftrek van alle kosten had A.T.A. 32,5 miljoen gulden over, die terug gingen naar de regering van Aruba.

Investering in Marketing

Onder de kosten van A.T.A. vallen marketing/promotie en bestemming diensten. In marketing werd 59,7 miljoen gulden geïnvesteerd, en in bestemmings diensten werd 14,7 miljoen gulden geïnvesteerd, wat samen 74,4 miljoen gulden bedraagt. De marketingkosten van A.T.A. omvatten marketing en promoties in internationale markten, maar ook investeringen, bijvoorbeeld in activiteiten georganiseerd door het Aruba Convention Bureau en Airlift. Onder bestemmings diensten worden investeringen gedaan in Cruise en evenementen, en bovendien wordt een deel van de inkomsten geïnvesteerd in het product van Aruba om de bestemming Aruba verder te verbeteren. Ten slotte wordt een deel van de inkomsten toegewezen aan het noodfonds, zoals vereist is door de wet van A.T.A. Vorig jaar werd 1,7 miljoen gulden toegewezen aan het noodfonds.

7 gulden per Toerist

Voor internationale marketinginvesteringen bepaalt A.T.A. elk jaar hoeveel er moet worden geïnvesteerd om een bezoeker uit Amerika, Europa of Latijns-Amerika aan te trekken. Met andere woorden, wat is de verwerving kost om een toerist naar Aruba te trekken. In 2023 investeerde A.T.A. 7 guldens per overnachtende bezoeker, terwijl de gemiddelde dagelijkse uitgaven van toeristen Afl. 532 per toerist per dag bedroegen, een stijging van 26% vergeleken met 2019. De strategie van A.T.A. is gericht op toeristen die meer uitgeven in Aruba.

Lokale Investering

Wat betreft lokale investeringen in het toeristische product (die vallen onder bestemmings diensten), omvatten projecten waaraan A.T.A. leiding gaf of bijdroeg in 2023 onder andere een mountainbikeroute, boeien in de zee, het Baby Beach-project, Stimami Sterilisami, de herstart van het Bon Bini Festival, de Aruba Art Fair, de introductie van de Tourism Security Patrol Aruba, enzovoort.

Operationele Kosten

Hoewel er in 2022 12,8 miljoen gulden werd geïnvesteerd in operationele kosten, daalde dit vorig jaar naar 12,7 miljoen, bijna hetzelfde. Dit komt door het strenge beheer van kosten. Het moet worden opgemerkt dat A.T.A. kantoren heeft in Amerika, Colombia en Nederland. In totaal werkt 30% van haar medewerkers in het buitenland.

Recordjaar

Hoewel het inkomen van A.T.A. vergeleken met het vorige jaar is afgenomen, kan worden gezegd dat het een goed jaar was voor Aruba. Met de wijziging in de Toerismebelasting Wet verzamelde de regering van Aruba 75 miljoen direct, en vervolgens 32,5 miljoen van wat er overbleef van A.T.A., voor een totaal van 107,5 miljoen gulden. Dit maakt A.T.A. tot een van de belangrijkste bijdragers aan de schatkist van de regering van Aruba.