Setty Christiaans-Yarzagaray (MEP): Steunt gelijke rechten maar neigt naar wachten op de cassatie beslissing

“Ik sta voor gelijkheid en gelijke rechten voor iedereen. Niet alleen vanwege wat de wet zegt. Ik spreek vanuit het hart,” zegt de MEP-parlementariër, Setty Christiaans-Yarzagaray.

Op woensdag begon het parlement met het bespreken van het wetsvoorstel voor het homohuwelijk. Al voor de vergadering werd opgemerkt dat er niet alleen verschillende meningen zijn in het parlement, maar ook verschillen van mening binnen de verschillende fracties.

Zo is er bij MEP een bepaalde groep die tegen de wet is vanwege hun christelijke overtuigingen. Maar er zijn ook voorstanders, om verschillende redenen, zoals Setty Christiaans-Yarzagaray. In een zeer emotionele toespraak sprak ze over haar eigen ervaringen binnen haar familie, vanwege de verschillende seksuele geaardheid van haar broer.

De parlementariër zei dat deze wet zeker laat zien dat politici binnen één partij uiteenlopende meningen kunnen hebben. “We zijn het niet allemaal met elkaar eens, en dat is democratie. Ik respecteer al mijn collega’s omdat iedereen een groep binnen de gemeenschap vertegenwoordigt. De verschillen zitten niet alleen in onze fractie, maar ook binnen onze families.”

Het gaat verder dan alleen rechten verlenen; ze begrijpt het goed omdat haar broer al lange tijd een andere seksuele geaardheid heeft. Ze vertelde hoe haar broer zonder familierelaties moest leven alleen vanwege zijn voorkeur. Ze realiseert zich dat gelijkheid nodig is voor haar broer om zijn leven te leiden, net zoals zij dat doet. In hun geval kregen ze hun rechten niet. Ze vindt dat het lang genoeg geduurd heeft voordat deze mensen hun rechten kregen.

Voor haar was het normaal om op te komen voor haar broer, maar niet iedereen accepteerde haar broer, en leven zonder rechten is een traumatische ervaring die de wet niet kan wegnemen. “Mijn broer heeft recht op gelijke rechten. Ik kan hem niet teleurstellen door zijn rechten te ontkennen,” zei ze.

Maar tegelijkertijd zei ze dat ze neigt naar wachten op de cassatie beslissing, aangezien ze deze eerder heeft goedgekeurd.