Arbeidsenquête wijst uit: het aantal werkloze jongeren is toegenomen

In november 2023 hebben de Directie Arbeid en Onderzoek (DAO), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Centrale Bank van Aruba (CBA) de Arubaanse Arbeidskrachten Enquête uitgevoerd. Deze enquête wordt jaarlijks gehouden en staat ook bekend als de “Labor Force Survey” (LFS). Het voornaamste doel van de LFS is om een volledig en actueel beeld te krijgen van de arbeidsmarkt van Aruba.

Door het verzamelen van gegevens kan de enquête belangrijke statistieken van een land bepalen, zoals de werkgelegenheid en werkloosheid, en ook andere trends op de arbeidsmarkt aanwijzen. Deze informatie is essentieel voor het ontwikkelen van beleid met betrekking tot de arbeidsmarkt.

Na de COVID-19-periode, die een verandering in de manier van gegevensverzameling vereiste (bijv. telefonisch), vond de LFS van november 2023 weer persoonlijk plaats, namelijk in huizen over heel Aruba die werden geselecteerd uit de CBS-database. De enquête omvatte enkele basisvragen voor de huishoud leden, maar richtte zich alleen op vragen met betrekking tot de arbeidsmarkt voor personen van 15 jaar en ouder, omdat zij volgens de beginselen van de International Labour Organization (ILO) deel uitmaken van de beroepsbevolking van een land.

De verzamelde gegevens tijdens november 2023 toonden een stijging van 4,6% in vergelijking met november 2022. Het relatieve aantal werkenden ten opzichte van de bevolking van 15 jaar en ouder bedroeg 60,2%. Het aantal werkenden in november 2023 was 54.523 personen.

Het aantal werklozen in november 2023 daalde met 0,3% in vergelijking met november 2022. De werkloosheidsgraad in november 2023 bedroeg 4,0%. Dit is opmerkelijk, omdat Aruba in de afgelopen twee decennia geen werkloosheidscijfer onder de 5% heeft gekend, zoals geïllustreerd in de onderstaande figuur. Bovendien duidt deze afname op een solide herstel van de negatieve impact die de pandemie op de arbeidsmarkt heeft gehad.

De werkloosheidsgraad onder vrouwen daalde van 5,2% in 2022 naar 3,9% in november 2023. De werkloosheidsgraad onder mannen vertoonde een lichte stijging van 3,2% in 2022 naar 4,0% in dezelfde periode.

De werkloosheidsgraad onder jongeren van 15 tot 24 jaar steeg van 9,9% in 2022 naar 11,1% in november 2023. De belangrijkste redenen voor deze stijging zijn: net begonnen met zoeken naar werk (25%), niet in staat om fulltime te werken (13%), geen baan beschikbaar op de arbeidsmarkt (10%) en gebrek aan vereist diploma (6%).

Het aantal inactieve personen op de arbeidsmarkt daalde van 39,3% in 2022 naar 37,2% in november 2023. Deze groep bestaat voornamelijk uit gepensioneerden en studenten die niet actief op zoek zijn naar werk.

De resultaten van de enquête zullen gedetailleerder worden gepubliceerd in een infographic op de verschillende websites van DAO en CBS en andere platforms.

DAO, CBS en CBA bedanken iedereen die heeft deelgenomen aan de LFS-enquête van november 2023 en daarmee hebben bijgedragen aan het succes ervan.