Alles ligt nu in handen van President Edgard Vrolijk

Na het historische moment in het parlement over de stemming over de wet op het homohuwelijk, ligt nu alles in handen van de president, Edgard Vrolijk. Een historisch moment omdat, hoewel alle 21 leden aanwezig waren in het parlement, slechts 20 de zaal binnenkwamen en de uiteindelijke stemming gelijk eindigde. Nog nooit eerder, in de 38 jaar van het Parlement van Aruba, is een wetsvoorstel geëindigd in een gelijkspel.

De stemming resulteerde in 10 voor en 10 tegen. Een bittere uitkomst voor degenen die dit wetsvoorstel hebben geïnitieerd: Misha Raymond (RAIZ), Miguel Mansur (ACCION21), Marisol Tromp (MAS) en Aguannette Gunn (MAS).

Een uitkomst waarbij MEP slechts één stem vóór had, terwijl de oppositie de stemming droeg, bijna met goedkeuring (als het niet voor sommige twijfelachtige leden was geweest). De meest oprechte waren de vier christelijke parlementariërs van de MEP-fractie, die tenminste vanaf het begin aangaven dat ze niet vóór zouden stemmen.

Parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk beleefde uiterst ongemakkelijke momenten tijdens deze vergaderingen, voelde veel druk, en soms was dit duidelijk aan zijn gedrag te merken. De vergadering moest zelfs een tijdje worden geschorst om de emoties te laten bedaren.

“De vergadering verliep soepel, maar had eerder kunnen eindigen, maar dingen gebeuren. Het resultaat was 10-10, en we moeten nog een keer stemmen. Er is nog geen datum; we hebben dertig dagen om dit te doen. We hebben tijd. Er was geen strategie, en we hebben gestemd volgens ons geweten”, zegt Vrolijk.

Wat nu?
Volgens de president zelf heeft hij 30 dagen om een vergadering bijeen te roepen. Maar die vergadering had meteen kunnen worden bijeengeroepen. Echter, juist vanwege de spanning en het controversiële onderwerp, werd besloten om “de emoties te laten afkoelen.” De dertig dagen die kunnen worden gebruikt om “af te koelen” vallen precies binnen de periode waarin het Hof van Cassatie zijn beslissing zal geven over het onderwerp van het homohuwelijk.

Er is al geadviseerd om de beslissing van het Hof te respecteren omdat dit correct is. Nu zijn er nog maar 22 dagen over om te zien of er overeenstemming zal zijn. Als dat gebeurt, is er geen noodzaak meer om de vergadering bijeen te roepen, omdat premier Evelyn Wever-Croes heeft gezegd dat de beslissing van de cassatie zal die van het parlement tenietdoen!