Wet Financiering Politieke Partijen aangenomen

Een wet die 22 jaar in een la heeft gelegen is eindelijk aangenomen door de Staten van Aruba. Volgens Statenlid Hendrik Tevreden van regeringspartij MEP een duidelijk bewijs dat de gele partij serieus werk maakt van integriteit. 

Als de nieuwe wet in werking treedt, komt naar alle waarschijnlijkheid een einde aan de luxueuze verkiezingscampagnes en het gesmijt met geld in de strijd om de gunst van de kiezer.

Volgens voorzitter Armand Hessels van Stichting Deugdelijk Bestuur Aruba (SDBA) was Aruba jarenlang het enige land in het Koninkrijk dat de Wet Financiering Politieke Partijen (WFPP) niet had ingevoerd. Dat maakte het mogelijk dat de partijen miljoenen verslindende campagnes voerden in de verkiezingstijd zonder dat duidelijk was waar het geld vandaan kwam en welke verplichtingen de politieke partijen aan de financiers hadden. 

Hessels legt uit: ,,De bedoeling van de WFPP is vooral om transparantie te verkrijgen in de geldstromen van politieke partijen. Het ‘geven’ van grote campagnebijdragen door ondernemers is nooit zonder verplichting. Die tegenprestatie bestaat uit het toekennen van terreinen op commercieel belangrijke plaatsen, een bevoorrechte behandeling bij het verlenen van projecten, een omzeiling van de verplichting tot openbare aanbesteding, enz. Voor het Land Aruba is dit (bijna) nooit voordelig. Maar het kan ook gaan om het witwassen van drugsgeld of geld verkregen uit corruptie, waarna diensten moeten worden verleend aan criminelen die schade berokkenen aan deze en/of andere gemeenschappen.” 

De onwil van AVP en MEP om de WFPP daadwerkelijk in te voeren blijkt uit de lange geschiedenis van het ‘voortraject’. Reeds in 1993 kwamen Nederland en Aruba in een Protocol in artikel 6 overeen dat “in het kader van de openbaarheid van bestuur ook ten aanzien van de financieringsbronnen van politieke partijen openheid dient te worden nagestreefd”. Volgens het Protocol, dat ondertekend werd door toenmalig premier en MEP-leider Nel Oduber en Henny Eman (indertijd oppositieleider en voorman van de AVP) zou deze afspraak zelfs in het Statuut worden vastgelegd overeenkomstig de in artikel 43 genoemde waarden. Geen van beide politieke leiders heeft daarna enige moeite gedaan om de gemaakte afspraken met Nederland na te komen. Het onderwerp kwam geregeld terug op de politieke agenda, maar het wetsvoorstel kwam nooit ter stemming.

Volgens Tevreden leidt de nieuwe wet tot transparantie en een gelijk speelveld voor partijen. ,,De rechtstaat van Aruba wordt hiermee versterkt. Corruptie bij ministers zoals in het verleden, wordt vermeden. Politici kunnen hun donateurs nu niet meer verstoppen, waarmee een einde komt aan politieke patronage.”