Steeds meer klachten over huisartsen

Via de media beklagen steeds meer mensen zich over de opstelling van huisartsen. Inspectie Volksgezondheid Aruba (IVA) benadrukt dat er een klachtenprocedure is.

Woordvoerder Frances Rugebregt bevestigt dat tijdens de Covid-19 uitbraak het aantal klachten over huisartsen is toegenomen. ,,Logisch, want zij vormen de eerste lijn, het eerste contact als een patiënt medische hulp nodig heeft.”

De eerste stap van de klachtenprocedure is om die in te dienen bij de huisarts in kwestie. ,,Dat is lastig. Patiënten hebben vaak een goede relatie met hun dokter. Als de klacht ernstig is kan die worden ingediend bij IVA. Momenteel moet dat telefonisch via 562-2160, whatsapp 593-6373 of via email: [email protected]

De rol van IVA bij een klacht is om beide kanten van het probleem te bekijken binnen het algemene systeem van de gezondheidszorg. Daarbij neemt IVA ook de verantwoordelijkheid om niet alleen naar de zorgverleners te kijken, maar ook naar de protocollen die gelden. Naar aanleiding van klachten kunnen protocollen worden aangepast. IVA kijkt niet naar individuele klachten. Die moet de zorgverlener zelf oplossen. De patiënt moet met zijn klacht dus de juiste weg bewandelen. Als de huisarts niet met een oplossing komt, kan de klacht worden neergelegd bij IVA.

Volgens Rugebregt is de aard van de klachten in de loop van de jaren veranderd. ,,In 2018 waren er vooral knelpunten in de communicatie tussen patiënten en artsen en de lange wachttijden. Nu zijn de wachttijden nog langer, door het tekort aan huisartsen.” 

Wanneer sprake is van een ernstige klacht, vaak in verband met het overlijden van een patiënt of ernstige nalatigheid, verricht de Inspecteur onderzoek. Als daar aanleiding toe is wordt de klacht doorgestuurd naar het Medisch Tuchtcollege.