Wever-Croes: ,,De Ruijter is een opportunist en zijn aanval is laag”

Minister-president Evelyn Wever-Croes heeft geen goed woord over voor de beschuldigingen van Jan de Ruijter. Die betichtte de regering van grootschalige corruptie en zei dat hij daar bewijzen voor heeft. Een van zijn aanklachten is tegen de zoon van de premier die zich bezig zou houden met de verkoop van grond bestemd voor de cannabisteelt, aan buitenlandse partijen.

Volgens Wever-Croes is haar zoon al een rechtszaak begonnen om rectificatie te eisen. ,,Sinds het vertrek van Marisol Lopez-Tromp, worden we van alle kanten aangevallen, soms op zeer lage manier. Ik heb medelijden met De Ruijter, maar hij uit beschuldigingen tegen mijn zoon die niet op waarheid berusten.” De premier benadrukte dat zij de politiek is ingegaan om haar land te dienen en niet de belangen van andere mensen, maar dat ze niet stil kan blijven als haar familie zo zwaar wordt aangevallen. ,,Ik vind dit laf. Ik ben de politicus. Als je het niet met me eens bent, kun je met mij in debat, maar laat mijn familie erbuiten.”

Probleem voor Wever-Croes is dat De Ruijter geen beschuldigingen aan haar adres heeft geuit en nog niet met bewijzen is gekomen, waardoor het moeilijk is een rechtszaak aan te spannen.  Ze herinnert de bevolking eraan dat De Ruijter in het verleden haar partij MEP heeft benaderd met plannen om de AVP-regering tot aftreden te dwingen. ,,Hij had daar geld voor nodig, iets wat de MEP niet had. De Ruijter is een man die gebruik van je wil maken als hij je nodig heeft, maar je belastert als je hem niet geeft wat hij wil. Zodra zijn contract met minister Lampe eindigde, begon hij die zwart te maken. Hij heeft gevraagd om voor de MEP te kunnen werken en allerlei misstanden van andere politici boven tafel te brengen. Wij hebben hem afgewezen omdat wij niet zo werken. Nu krijgen wij ervan langs, omdat hij zijn zin niet kreeg.”

Omdat De Ruijter haar zoon met naam en toenaam noemde, benadrukte de premier dat geen van haar kinderen voor haar of de regering werkt. ,,Ook de zaken rond de cannabisteelt liggen niet in mijn handen. Ik heb geen autoriteit om te bepalen wie een terrein krijgt en mijn zoon zeker niet. Jan de Ruijter strooit leugens rond.”