Vruchtbaar Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen

9

Eerder deze week is het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen. Daarbij waren aanwezig de Minister-President van Aruba, Evelyn Wever-Croes, de Minister-President van Sint Maarten, Silveria Jacobs, de Minister-President van Curacao, Eugene Rhuggenaath en de Minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijkk der Nederlanden, Stef Blok. Elke regeringsleider maakte de vergadering digitaal mee vanaf het eigen eiland. Minister Blok zat in Aruba aan tafel. Wever-Croes noemde de vergadering ‘een vruchtbaar gesprek.’

Omdat Venezuela heeft aangegeven dat het land graag wil dat de grenzen met de ABC-eilanden weer open gaan, werd daar over gesproken. Wever-Croes zei daarover dat Aruba dat momenteel niet ziet zitten, vanwege de crisis. Ze realiseert zich dat veel Venezolanen naar Aruba willen komen, op zoek naar een beter leven, maar dat Aruba het momenteel al moeilijk genoeg heeft om de eigen bevolking te voeden.

Ook werd gesproken over de invoering van een visum.

Aruba sloot zich aan bij de wens van Nederland om de banden met Suriname te versterken, nu daar een nieuwe regering is aangetreden. Ook wil Aruba de banden met Colombia versterken. ,,De relatie met de Verenigde Staten blijft voor ons het belangrijkste. Daarbij gaat het om handel, veiligheid, opleidingen en medische zorg”, aldus de premier.

Het volgende buitenlandoverleg is over een jaar.