Aruba klaar voor vaccinaties

Volgens minister van Toerisme, Volksgezondheid en Sport, Dangui Oduber, is Aruba klaar om met vaccineren tegen Covid-19 te beginnen. Zodra de vaccins binnen zijn, kan de vaccinatiecampagne van start.

Toen in oktober 2020 bekend werd dat het Pfizer vaccin als eerste klaar zou zijn om mensen in te enten, heeft minister Oduber contact gezocht met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met steun van het RIVM heeft een groep Arubaanse experts alles voorbereid voor de vaccinaties op Aruba. Ook de staf van Blokhuis was erg behulpzaam, volgens Oduber. Toen het vaccin eind december werd goedgekeurd, kon met de uitvoering van de plannen worden begonnen.

De eerste stap is goedkeuring van het draaiboek door Nederlandse deskundigen. Deze week wordt de definitieve versie naar Nederland gestuurd. In het boekwerk staan beschrijvingen van alle procedures, opslag- en transportmogelijkheden waar Aruba gebruik van gaat maken. Als het draaiboek wordt goedgekeurd, volgt een inspectiebezoek en dan kan het vaccineren beginnen.

Volgens minister Oduber kan Aruba bijna niet wachten om de bevolking te vaccineren en het leven weer normaal wordt. De eerste vaccins zijn bestemd voor mensen die in de zorg werken, ouderen die in een verzorgingstehuis wonen, de overige ouderen en de mensen die in de risicogroepen vallen qua gezondheid.

Momenteel werken de autoriteiten de details van het plan uit. Zodra die duidelijk zijn, wordt de bevolking geïnformeerd.