Minister Ursell Arends lanceert “Circularity Assessment Protocol” om afval op Aruba te bestuderen

Het Ministerie van Natuur, in samenwerking met de “Impact Blue Foundation” en de Universiteit van Georgia, lanceert het “Circularity Assessment Protocol” (CAP) voor Aruba. Het CAP is een wetenschappelijk model ontwikkeld door het “Circularity Informatics Lab” aan de Universiteit van Georgia. De studie omvat een analyse van de afvalstroom op ons eiland om een circulaire economie te helpen creëren.

Het CAP, dat al is uitgevoerd in 16 verschillende landen, is een methodologisch systeem bestaande uit 7 componenten:

  1. Materiaal input.
  2. Gemeenschapsperspectief en perceptie.
  3. Product- en verpakkingsontwerp.
  4. Eenmalig gebruik of herbruikbaar.
  5. Afvalinzameling en -beheer.
  6. Lekken naar ons milieu.
  7. Einde van de cyclus.

Een van de methoden om afval te analyseren is de ‘Waste Transect.’ Deze enquête, die al plaatsvindt in verschillende gebieden van Aruba, documenteert elk stuk afval op basis van type en hoeveelheid. Een speciaal programma wijst verschillende gebieden van 1 vierkante kilometer op ons eiland toe om 3 stukken van 100 meter bij 1 meter te onderzoeken. In elk van deze stukken van 100 meter bij 1 meter wordt al het gevonden afval met behulp van een speciale app gedocumenteerd.

Alle eerder genoemde 7 componenten helpen elkaar te informeren. Bijvoorbeeld, voor elk stuk afval dat wordt gevonden, kunnen we onszelf afvragen ‘wat is het, hoe is het hier gekomen, en hoe kunnen we voorkomen dat het hier terechtkomt?’ rekening houdend met aspecten zoals verpakkingsontwerp, product alternatieven, overheidsbeheer of inzameling. Op deze manier kunnen we een beter idee krijgen van hoe we kunnen voorkomen dat het soort afval op plaatsen terecht komt waar het niet zou moeten zijn.

Het Ministerie van Natuur benadrukt het belang van beheer gebaseerd op data. Met een duidelijk beeld van de afvalstroom op ons eiland kan er effectiever en uitgebreider beheer worden gecreëerd.

Minister Arends is toegewijd om ons eiland te helpen een circulaire economie op te zetten en daarmee ons afval te verminderen. Een schonere toekomst voor Aruba is een toekomst waarin welvaart gedijt op alle gebieden.