MEP heeft RAIZ schaakmat gezet wat betreft de homohuwelijk wet

De uiteindelijke uitkomst van de stemming gisteravond kwam als een verrassing voor de meerderheid van de parlementariërs in de parlementaire zaal. De meesten hadden niet verwacht dat zoveel MEP-parlementariërs van pro naar tegen zouden veranderen, en hadden zeker niet verwacht dat Shailiny Lee, die voorstander was, ervoor zou kiezen om zich te onthouden van stemmen. Het was deze onthouding die ervoor zorgde dat de stemming eindigde in een gelijkspel, waardoor de wet niet werd aangenomen.

Voorafgaand aan de vergadering werd verwacht dat de uitslag 13-8 ten gunste van de wet zou zijn. Het was bekend dat AVP verdeeld was met 2 tegen en 3 voor. Maar MEP leek 5 tegen en 4 voor te zijn.

Er vond een ingrijpende verandering plaats tijdens de stemming toen bleek dat slechts één MEP-lid, Setty Yarzagaray, voor stemde. Zeven MEP-leden stemden tegen, en één lid, Lee, onthield zich volledig van stemmen. Hiermee stuurde ze een bericht dat ze twijfelde of ervoor koos neutraal te blijven.

Setty Yarzagaray hield een zeer emotionele toespraak waarin ze betoogde waarom ze voorstander was. Ze beschreef wat ze had meegemaakt tijdens haar opvoeding, waar haar ouders niet konden accepteren dat haar broer homoseksueel is. Ze huilde zelfs in de zaal, waarvoor haar collega Hendrik Tevreden haar moest troosten. De troost was echter alleen voor de show, omdat geen enkele collega haar steunde in haar stem, en ze alleen stond.

De realiteit is dat zowel de MEP- als de AVP-partijen moeite hebben met het aannemen van deze wet. Als belangrijke partijen met een grote geschiedenis, moeten ze rekening houden met hun achterban, die voornamelijk bestaat uit oudere volwassenen die deze wet niet steunen.

Vanaf het begin was bekend dat beide partijen er alles aan zouden doen om te voorkomen dat deze wet werd aangenomen. AVP stond voor een aanzienlijke interne uitdaging tijdens hun regering met deze wet, en uiteindelijk werd deze nooit aangenomen. MEP probeerde ook de discussie te vertragen, maar werd onder druk gezet door RAIZ, dat vastbesloten was om de wet in het parlement door te drukken.

Wat er gisteren gebeurde, is dat de wet werd besproken, wat RAIZ plezierde, die de wet samen met Accion 21 en MAS had geïnitieerd. Maar, het werd niet gesteund. Van de negen MEP-zetels steunde slechts één deze wet. AVP steunde de wet bijvoorbeeld meer dan MEP!

We moeten nu afwachten of dit politieke gevolgen zal hebben. RAIZ heeft al verschillende berichten vooraf gestuurd dat als de wet niet wordt aangenomen, MEP verantwoording zal moeten afleggen aan het volk. Intern kan er ook het gevoel zijn dat persoonlijke conflicten niet hebben geholpen bij het bereiken van de noodzakelijke harmonie tussen de twee coalitiepartijen om een meerderheid te verkrijgen om de wet aan te nemen.

Bijvoorbeeld, Edgard Vrolijk was voorstander van de wet, maar toen hij botste met Misha Raymond, veranderde hij van mening. Misschien heeft hij geen probleem met de wet, maar wil hij deze gewoon niet steunen omdat Misha Raymond erachter zit.

De coalitie vergadering zal waarschijnlijk volgende week plaatsvinden omdat Evelyn Wever-Croes, gedurende het debat, met haar gezin naar Miami vloog voor een vakantie. Waarschijnlijk zal ze volgende week, als haar naar haar mening wordt gevraagd, opnieuw doen alsof ze van niets weet.

Ursell Arends zal nu degenen die teleurgesteld zijn in deze kwestie moeten kalmeren. Die parlementariërs zullen waarschijnlijk ook andere wetten die door MEP zijn geïnitieerd, niet steunen. Dit zou het “begin van het einde” kunnen zijn.