Herstel economie via belastingmaatregelen

Per 1 januari 2021 gaat de belasting op bouwmaterialen omlaag van twaalf naar tien procent. Dat heeft de minister van Financien, Xiomara Maduro bekend gemaakt. Ook de loon- en inkomstenbelasting daalt.

De verlagingen maken deel uit van het pakket Alivio Fiscal 2. Dit bevat elf maatregelen om de economie te stimuleren via het verlagen van de belastingdruk. Minister Maduro hoopt met de jongste maatregelen de wereldwijde prijsstijgingen van bouwmaterialen enigszins te compenseren, waarmee ze hoopt de bouwsector een steuntje in de rug te geven.

Met ingang van 1 januari 2021 voert de Belastingdienst ook een verlaagd inkomsten- en loonbelastingtarief in. Dit tarief is erg belangrijk voor zowel de particulier als de ondernemer. Door deze tariefverlaging gaan particulieren en ondernemers in 2021 minder inkomsten- en loonbelasting betalen. Werknemers zullen zeker merken dat hun werkgever minder loonbelasting ingehouden heeft, waardoor de werknemers meer over loon zullen ontvangen.

De tariefverlaging is een essentieel onderdeel van de fiscale hervorming die de minister van Financiën, Economie en Cultuur sinds 2019 samen met de commissie die belast is met de implementatie van het tariefvereenvoudigingssysteem, hebben ingevoerd, waaronder de verhoging van de belastingvrije limiet tot 27.751,00 florin

In 2020 zijn ze doorgegaan met de geplande wijzigingen en hebben ze de belastingvrije limiet opnieuw verhoogd naar 28.861,00 florin.

In 2020 veroorzaakte de Covid19-pandemie een ernstige sociaaleconomische noodsituatie die de regering tijd kostte om eruit te komen. Veel huishoudens leden aanzienlijke inkomensverliezen. Ondertussen zette de regering het proces van economisch herstel in gang en werd het passend geacht om de inkomsten- en loonbelastingtarieven te verlagen om de belastingbetalers enige financiële opluchting te bieden. Deze tariefverlagingen zullen ook de koopkracht van elke persoon verbeteren en stabiliteit in de economie creëren.