Persrechter niet blij met aanval op OM

Een politieke partij heeft onlangs het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van politieke vervolging. Het OM kan deze beschuldiging niet waarderen. Persrechter Debby Angela maakte tijdens een persconferentie duidelijk waarom dat is.

Angela legde de aanwezige pers uit dat Aruba een trias politica kent. Dat is een term in de staatsinrichting die aangeeft dat er scheiding der machten is om een staat te besturen. De wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht bewaken elkaars functioneren. De wetgevende macht bepaalt de wetten en regels in het land. De uitvoerende macht voert de wetten uit. De rechterlijke macht vervolgt mensen die de wetten overtreden. 

Volgens de persrechter is het niet goed als een politicus of politieke partij één van deze machten aanvalt. Het hof is daar niet blij mee. Het is een aanval op de trias politica en het geeft een wantrouwen aan richting het Openbaar Ministerie. Angela zei dat een politieke partij zich daarvan bewust moet zijn voordat bepaalde uitspraken worden gedaan.