Minister Geoffrey Wever: De shift van participatie in de informele economie naar de formele economie moet gestimuleerd worden

De Directie Economische Zaken, Handel en Industrie (DEZHI) heeft een onderzoek gedaan naar de informele economie, ook wel “shadow economy” genoemd, in Aruba. Het is voor het eerst dat in Aruba de grootte van de informele economie in kaart wordt gebracht. Het onderzoek is verricht door een internationaal gerenommeerd deskundige in informele economie, Professor Doctor Friedrich Schneider samen met lokale deskundige drs. Jason Lejuez, Beleidsmedewerker Economisch Beleid en Onderzoek van DEZHI. Professor Scheider heeft uitgebreid gepubliceerd in toonaangevende economische wetenschappelijke bladen en is consultant geweest voor diverse organisaties waaronder de Europese Unie Commissie van Brussels, het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Wereld Bank.  

Vorige week woensdag 16 februari zijn de resultaten van het onderzoek gepresenteerd aan Minister Geoffrey Wever. De informele economie is geschat aan de hand van verrichtte calculaties voor de periode 1991 tot en met 2021. De gemiddelde grootte van de informele economie over de periode van 1991 tot en met 2019 is gelijk aan 18.8% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Over de periode 1991 tot en met 2020 is de gemiddelde grootte van de informele economie gelijk aan 19.7% van het BBP. Het gemiddelde resultaat waarbij jaar 2020 wordt inbegrepen is wat hoger vanwege de schok aan de toeristische sector als gevolg van de COVID-19 pandemie. Naast het onderzoeksrapport wordt in een policy paper aanbevelingen gedaan voor beleid. Een eerste concrete stap is het instellen van een multi-departementale commissie onder leiding van DEZHI om tot een concreet plan te komen voor het verlagen van de informele economie.

Minister Geoffrey Wever: “Een gemiddeld percentage van 19.7% voor de periode 1991-2020 is hoog. Het onderzoek bevat interessante aanbevelingen voor de overheid om het fenomeen van informele economie tegen te gaan door te zorgen dat de bedragen die nu in het inofficiële systeem terecht komen, in het legale systeem terecht komen waarbij de overheid die belastinggelden kan innen”. “Personen die in de informele economie werken genieten niet van de voordelen van bescherming van arbeidsrechten en hebben niet altijd adequate toegang tot sociale zekerheid”.

Op vrijdag 18 januari was Minister Geoffrey Wever uitgenodigd om een openingsspeech te geven voor de lezing die door Professor Schneider gegeven werd voor een breder publiek bij de Universiteit van Aruba. Deze lezing werd georganiseerd door de Universiteit van Aruba in samenwerking met Kamer van Koophandel en Nijverheid Aruba (KvK), Aruba Trade and Industry Association (ATIA) en DEZHI. Dinsdag 22 februari heeft Professor Schneider een presentatie gegeven aan de Ministerraad. Minister Geoffrey Wever: “Er is geen bescherming voor de mensen die werken in de informele economie, er is geen bescherming voor de consument, er is een oneerlijke concurrentie voor ondernemers en de overheid ontvangt niet de nodige belastinggelden”. “Een geïntegreerde aanpak om de informele economie tegen te gaan is nodig”.