Start borstkankerscreening op Sint-Eustatius

In juli gaat de pilot voor het bevolkingsonderzoek borstkanker van start op Sint-Eustatius. De komende twee jaar worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. De start van dit screeningsprogramma op Sint Eustatius is het resultaat van een samenwerking tussen het RIVM, de Public Health Prevention Clinic en St Maarten Medical Center (SMMC). Vroege opsporing is cruciaal voor een succesvolle behandeling en vaak zijn er daardoor minder invasieve ingrepen nodig. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt gevonden, is de overlevingskans ook groter.

Intake
De komende twee jaar worden alle vrouwen in de leeftijdsgroep door The Public Health Prevention Clinic uitgenodigd voor een intake-afspraak. Tijdens de intake legt de screeningscoördinator het proces uit, inclusief de logistiek, en ontvangt elke deelnemer alle informatie over het screeningsprogramma voor borstkanker. Deelnemers reizen in groepen van acht met een chartervlucht naar Sint Maarten. De screenings vinden plaats in SMMC op woensdag, een of twee keer per maand. Deelname is gratis.

Betrouwbare kwaliteit
De laboranten van St. Maarten Medical Center zijn opgeleid om screeningsmammogrammen (röntgenfoto’s van de borst) te maken. Het Nederlands Expertisecentrum voor Screening is verantwoordelijk voor hun opleiding en de kwaliteit van de screening.

Nazorg
Met de St. Eustatius Health Care Foundation en St. Maarten Medical Center zijn afspraken gemaakt over nazorg. St. Eustatius Health Care Foundation informeert de gescreende vrouwen over eventuele afwijkingen en zal hen ook doorverwijzen naar de specialisten van St. Maarten Medical Center voor vervolgonderzoek. SMMC regelt verdere testen en behandelingen die nodig zijn. Meer informatie
Voor meer informatie over het Breast Screening programma kunt u contact opnemen met The Public Health Prevention Clinc op +599 318 28 91 of de Facebook pagina Bevolkingsonderzoek Caribisch Nederland