Projectaankondiging: Waterkoeler in Scholen Initiatief in Aruba

Aruba, 7 september 2023 — Het Waterkoeler Project, onder toezicht van de Rotary Club van Aruba, haalde inspiratie uit de baanbrekende inspanningen van de Interact Club van Colegio Arubano. De Interact Club nam het voortouw door het Waterkoeler project in Scholen te initiëren op 22 maart 2021, Wereldwaterdag, met de installatie en inauguratie van de EERSTE waterkoeler op Colegio Arubano. Dit innovatieve project is ontworpen om studenten van 4-18 jaar in heel Aruba ten goede te komen, met als overkoepelend doel toegang te bieden tot schoon en verfrissend drinkwater in alle 75 scholen, waardoor een gezondere en duurzamere gemeenschap wordt bevorderd.

Tot op heden zijn er 19 waterkoelers geïnstalleerd in verschillende scholen in Aruba. Momenteel kopen veel scholen meerdere keren per week zakken ijs en slaan deze op in vriezers om water te koelen. Met het Waterkoeler Project wordt deze praktijk langzaam maar zeker geëlimineerd, wat de efficiëntie van de distributie van schoon, gekoeld water aanzienlijk verbetert.

Een belangrijk voordeel van dit initiatief ligt in zijn doelstelling om obesitas in de gemeenschap te bestrijden. Door het stimuleren van de consumptie van schoon, gekoeld water als een veel gezonder alternatief voor suikerhoudende dranken, sluit het project aan bij bredere gezondheidsdoelstellingen. Het speelt ook een cruciale rol op het gebied van ziektepreventie en -behandeling, vooral bij het verminderen van het risico op overdracht van bacteriën (zoals COVID-19). Bovendien bevordert het project de gezondheid van kinderen en verbetert het de milieu duurzaamheid door het gebruik van (wegwerp) plastic waterflessen te verminderen.

Ondanks het voortdurende succes van dit project draait onze belangrijkste voortdurende uitdaging om het lokaal verkrijgen van deze units tegen gunstige prijzen. De verwezenlijking van dit initiatief is echter mogelijk gemaakt dankzij de gulle sponsoring en steun van onze zusterverenigingen, waaronder de Rotary Club van Curacao, de Rotary Club van Willemstad, de Rotary Club van Bonaire, de Rotary Club van Kentville (Canada), de Rotary Club van Moncton West en Riverview (Canada), en District 7030. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan Bon Bini Cargo voor hun onschatbare hulp bij het vervoeren van de units, een cruciale factor bij het behalen van project mijlpalen.

Dit impactvolle project wordt geleid door een toegewijd comité van de Rotary Club van Aruba, waaronder onze oprechte Don de Veer, Orlando Hoevertsz, Lufrido Croes, Ravee Nandwani, Geert Rep en Frederick Nuboer. Hun toewijding en consistentie hebben een cruciale rol gespeeld in het stimuleren van het succes van dit project.

De Rotary Club van Aruba nodigt het publiek uit om deel te nemen aan het behoud van deze waterkoelers ten behoeve van onze kinderen, zodat zij toegang hebben tot schoon en verfrissend drinkwater voor een gezondere toekomst.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met https://rotaryclubaruba.org