Nieuw procesreglement civiele zaken: Hof introduceert regeling “small claims”  

Per 1 oktober 2023 treedt het nieuwe procesreglement voor civiele zaken in werking. Dit uniforme  reglement geldt voor burgerrechtelijke procedures bij de vier gerechten in eerste aanleg (Aruba,  Curaçao, BES en Sint Maarten) en voor het hoger beroep bij het hof. 

In dit reglement is een speciale regeling opgenomen voor de ‘small claims’. Binnen de bestaande  wetgeving is daarmee een snelle, eenvoudige en goedkope procedure vastgelegd voor  geldvorderingen tot maximaal f 10.000 ($ 5.587). De toegankelijkheid van de rechtspraak voor de  burger wordt met deze regeling vergroot.  

De procedure begint met een door de eiser bij de griffie van het gerecht ingediend verzoek  conform het door de griffie ter beschikking gestelde modelverzoekschrift ‘verzoekschrift small  claim’. De eiser betaalt daarbij een griffierecht van f 50 ($ 28). Zakelijke eisers betalen het dubbele  daarvan. Plakzegels zijn voor deze procedure niet nodig. Zoals geldt voor alle procedures bij de  gerechten en het hof, kunnen burgers (personen en bedrijven) zelf procederen en is inschakeling  van een advocaat niet verplicht.  

Na indiening van het verzoekschrift bepaalt de rechter een datum voor de behandeling van de  zaak, en wordt de gedaagde partij door de griffie per brief of e-mail opgeroepen voor de zitting.  Daaraan zijn voor partijen geen kosten verbonden. De gedaagde partij kan voor de zitting een  schriftelijk verweer indienen, maar dat hoeft niet. Op de small claim-zitting bespreekt de rechter  de zaak met partijen en wordt bezien of een minnelijke regeling mogelijk is of dat direct kan  worden beslist. Als de zaak daarvoor te complex is, verwijst de rechter de zaak naar een gewone  zitting. Ook aan die doorverwijzing zijn voor partijen geen kosten verbonden.  

Ook verder zijn in het procesreglement wijzigingen doorgevoerd die beogen het civiele proces te  verbeteren en versnellen. Het nieuwe procesreglement en het ‘modelverzoekschrift small claim’  zijn te vinden op de website van het Gemeenschappelijk Hof  (www.gemhofvanjustitie.org/nieuws/publicaties ).