Genie-eenheid Koninklijke Landmacht oefent weer in Caribisch gebied

Curacao, 15 oktober 2022.De genie is bezig met de oplevering van een onderkomen voor een compagnie op Wacawa, Curacao

Een uit Nederland afkomstige genie-eenheid van de Koninklijke Landmacht oefent de komende periode op Aruba en Curaçao. De oefening, Caribbean Engineer genaamd, begint op 25 september en duurt vier weken. De eenheid, 101 Geniebataljon, bestaat uit genisten met diverse expertises. De genisten zijn militair en tevens specialisten op het gebied van constructie.

Zij voeren de komende periode een programma uit dat enerzijds bestaat uit verscheidene militaire trainingen en anderzijds gaan zij aan de slag met meerdere constructie-taken voor diverse partijen, waaronder Defensie zelf. Zo gaan de bouwexperts in opdracht van Carmabi aan de slag in het natuurgebied bij Shete Boka (Curaçao) met een houten wachttoren. In het natuurgebied Sint Willibrordus (Curaçao) plaatsen ze een onderdoorgang (duiker) en realiseren ze een weg richting een nog te bouwen nieuwe flamingo toren. Ook voor Defensie zelf gaat de genie-eenheid aan de slag. Op Wacawa (Curaçao) en de Marinierskazerne Savaneta (Aruba) worden de wegen verbeterd en beginnen ze met de bouw van een slaap- en kantoorgebouw.

Trainen in klimatologisch uitdagende omstandigheden

Voor de eenheid uit Nederland heeft oefenen op Aruba en Curaçao veel meerwaarde. De klimatologische omstandigheden in het Caribisch gebied zijn vergelijkbaar met de omstandigheden in veel missiegebieden. Deze oefening geeft de militairen van de landmacht daarom de kans om in soortgelijke omstandigheden te kunnen trainen. De eenheid bestaat uit ongeveer 90 militairen die verdeeld over de twee eilanden worden ondergebracht. Voor de bouwwerkzaamheden zijn er 30 (militaire) bouwvoertuigen en 20 containers per zeetransport naar Curaçao verscheept. Dit materieel is aangekomen in de haven in Willemstad. De oefening Caribbean Engineer duurt tot en met 19 oktober.