Symposium waarin wordt gereflecteerd op strategische samenwerking tussen Aruba en Nederland

In een volledig gevulde zaal vond het symposium plaats, georganiseerd door de Fundacion Mito Croes in samenwerking met de AVP-partij. Een van de actiepunten van de Fundacion Mito Croes is het bijdragen aan een nieuw perspectief voor een duurzame macro-economische visie voor Aruba door middel van studies en/of seminars.

Wat opviel tijdens het symposium was de grote interesse van onze gemeenschap om nieuwe perspectieven te horen over strategische samenwerking tussen Aruba en Nederland. Overduidelijk is de relatie tussen Aruba en Nederland zeer belangrijk voor de mensen, en een groot deel van Aruba wil nieuwe en constructieve initiatieven op dit gebied zien.

Jan Ebbing, voormalig directeur van TNO-Caribe in Aruba, was de hoofdspreker op het symposium. Hij reflecteert op de rol die TNO had in Aruba tijdens de periode 2011-2017 en de rol die instellingen zoals deze in de toekomst kunnen hebben. Hij benadrukte onder andere de snelle groei van de economische activiteiten van TNO in Aruba en de regio, in slechts 6 jaar tijd.

Wat ook opviel was het belang van de goede samenwerking die Aruba had met strategische partners in het Koninkrijk en de kansen die Aruba verloor met het vertrek van TNO uit Aruba sinds 2018, op het gebied van duurzaamheid en alternatieve energie. Concrete oplossingen voor de uitdagingen waar Aruba momenteel voor staat, zoals de problemen bij de RWZI en Dump, zouden verder kunnen worden gevorderd met de betrokkenheid van een gerenommeerd technologisch instituut zoals TNO.

Aan de andere kant werd aangetoond dat Aruba strategische waarde kan hebben binnen het Koninkrijk met de aanwezigheid van instellingen en bedrijven zoals TNO, Philips, Rietveld Academie en anderen in Aruba. Tijdens de kabinetten van Mike Eman I en II werden Nederlandse bedrijven en instellingen van wereldwijde faam aangetrokken, zoals TNO, Rietveld Academie, Scheepvaartschool Rotterdam, Philips en Gas Unie, die deel gingen uitmaken van onze economie en een nieuwe sector van onze economie begonnen te creëren.

Een van de export van diensten, kennis en technologische en educatieve expertise, inclusief van onze eigen mensen. John Hart, voorzitter van de Fundacion Mito Croes, zei hierover: “We moeten ervoor zorgen dat Aruba weer waarde kan toevoegen aan zijn relaties binnen het Koninkrijk. We mogen niet de ambitie verliezen om een strategisch doel te hebben als een klein eiland binnen het Koninkrijk.” De Fundacion Mito Croes is vereerd om Jan Ebbing te hebben, een persoon die deel zal bijdragen aan de formulering van een nieuw plan voor het gebied van duurzaamheid voor Aruba.

Tijdens het symposium ging de spreker en lid van de Fundacion Mito Croes, Aad Jan de Gruijl, in op de mogelijkheden op het gebied van online zaken doen met FinTech. Aad Jan Gruijl zei onder andere: “Door het ontbreken van een modern en open financieel technologisch regime, loopt Aruba kansen mis om deel te nemen aan een mondiale economie.” De Fundacion Mito Croes werkt aan een standpuntbepaling over dit gebied, waarin FinTech zal worden opgenomen als onderdeel van een economische visie voor Aruba, waar internationale banktransacties veel gemakkelijker en goedkoper zullen zijn dan ze momenteel zijn.

Aan het einde van het programma werd ingegaan op het belang van strategische samenwerking tussen Aruba en Nederland, en werden de creativiteit en initiatieven die jongeren in onze gemeenschap en in de AVP-partij nemen op nieuwe terreinen voor ons land geprezen.

Een ander onderwerp dat deze avond werd uitgewerkt, was het voorstel van de AVP-partij om de schuld die Aruba heeft bij Nederland als gevolg van Covid om te zetten in een investeringsfonds. De AVP-partij streeft ernaar de schuld van 900 miljoen florin die tijdens Covid van Nederland is geleend, om te zetten in een investeringsfonds.Om dit te bereiken, moet Aruba overtuigend andere dingen doen. Onder andere moet het zijn relatie met Nederland en strategische partners in Nederland versterken. Dit biedt meer concrete inhoud en perspectief van wederzijds voordeel voor beide partners in het Koninkrijk.

De Fundacion Mito Croes spreekt haar dank uit aan allen die het symposium hebben bijgewoond en het tot een succesvolle start hebben gemaakt voor een nieuwe ontwikkeling voor Aruba. Blijf op de hoogte van het volgende symposium van de Fundacion Mito Croes, dat zich zal richten op het vernieuwen van perspectieven voor positieve ontwikkeling voor Aruba.