Mensen moeten elektriciteit besparen terwijl WEB niet aan de vraag kan voldoen

Er zijn de laatste tijd veel stroomproblemen geweest, soms kort, andere keren kan het uren duren. Dit ligt aan de verschillende factoren die meespelen.

Op maandag waren San Nicolas en Savaneta weer zonder stroom door distributieproblemen bij de NV Elmar in deze gebieden. Asja Dongen, woordvoerder van WEB Aruba NV, legde uit dat het probleem werd veroorzaakt door een lek in de gasturbine, gedurende een interview met onze collega Marko Espinoza. Dit lek veroorzaakte de noodzaak om de stroomtoevoer af te sluiten.

Ze gaf aan dat normaal gesproken de Recip-motoren volledig online zijn, maar de gasturbine altijd als back-up dient. Echter, vanwege de delicate stroom situatie van de afgelopen dagen en omdat twee van de motoren buiten dienst waren vanwege onderhoud, kon WEB NV niet aan de vraag voldoen.

Een andere factor die een rol speelde in deze situatie was de hoge temperatuur en gebrek aan wind, wat ook van invloed was op de windenergie die deel uitmaakt van de totale energiemix.

Een lek in de gasturbine is iets onvoorspelbaars. Toen het gebeurde, moest de gasturbine worden uitgeschakeld volgens het veiligheidsprotocol, wat de onderbreking veroorzaakte.

NOODPLAN

Men gelooft dat WEB NV alleen verantwoordelijk is voor de storingen. Volgens een woordvoerder van WEB NV hebben ze een strategisch onderhoudsplan. Elk plant team heeft zijn eigen onderhoudsplan. Dongen gaf aan dat we moeten beseffen dat de oorzaak niet altijd hetzelfde is. Soms ligt het aan de installatie, andere keren is het een auto die een lantaarnpaal raakt, soms ligt de fout in het distributiesysteem van ELMAR, dus elke keer is het een andere oorzaak. WEB besteedt hier aandacht aan en erkent haar vitale rol in de economie van Aruba. Het is een rol waar ze verantwoordelijkheid voor nemen.

Een paar weken geleden was er ook een brand bij WEB. Dongen zei dat de hoge vraag naar elektriciteit waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de extreme hitte. De vraag naar elektriciteit, als gevolg van de gestegen temperatuur, steeg met 25 MW in vergelijking met vorig jaar. WEB doet haar best om aan de vraag te blijven voldoen, maar de verschillende factoren spelen een rol, en de bedrijven moeten letten op hoe ze hiermee omgaan.