Nieuwe waterzuiveringsinstallatie wordt via toerisme maatregelen gefinancierd

Op de een of andere manier moet er een manier zijn om de benodigde fondsen voor de bouw en het onderhoud van een moderne waterzuiveringsinstallatie in te zamelen. De uiteindelijke beslissing zal echter de bezoekers invloeden. Premier Evelyn Wever Croes kon niet precies uitleggen hoe de formule werkt, mbt percentages.

Het werd alleen uitgelegd dat hoeveel een bezoeker zal betalen, afhankelijk is van de grootte van hun kamer. Elke kamergrootte heeft een tarief, en hoe groter de kamer, hoe hoger het percentage.

Deze kosten zullen ingaan zodra de privatiseringswet van kracht wordt. Ze verwees naar de talrijke discussies over de beste manier om de benodigde fondsen te verkrijgen. “Er moest een beslissing worden genomen of het volk van Aruba zou worden gevraagd om een extra belasting te betalen of dat toeristen zouden worden gevraagd te betalen voor de waterzuiveringsinstallatie.”

Uiteindelijk kon de last niet op het volk worden gelegd, aangezien “de BBO net aan de grens werd ingevoerd en verschillende aanpassingen werden gedaan, dus nu is het niet het moment om het volk van Aruba om meer hulp te vragen bij dit. Daarom werd besloten om het in de hotel- of toeristensector te plaatsen.

Op dit punt konden ze binnen de regering zelf niet het benodigde bedrag bereiken om een nieuwe waterzuiveringsinstallatie te bouwen. De beslissing zou misschien niet in handen van de regering blijven. Financiële voorschriften verbieden het lenen van geld voor een dergelijk project. De voorschriften stellen ook dat er altijd een overschot van één procent moet zijn. Alles wat overblijft kan worden gebruikt. Alles wat kon worden gedaan om het probleem op te lossen is gedaan, het is herhaaldelijk gepatcht maar het is niet meer te redden. Wat we nu nodig hebben is een nieuwe installatie.

Op dinsdagochtend zal er een parlementaire vergadering over dit onderwerp plaatsvinden waarbij betrokken ministers aanwezig zullen zijn.