Minister-president: Verschillende meningen over het homohuwelijk is geen reden om de coalitie te breken

MEP hield een vergadering één dag voor het Arubaanse parlement het homohuwelijk bespreekt. Aanwezigen verzochten de minister-president om te proberen de goedkeuring van de wet uit te stellen tot het vonnis is uitgesproken. De minister-president verklaarde ook dat de regering niet zal uiteenvallen vanwege meningsverschillen.

Minister-president Evelyn Wever-Croes gaf aan dat ze deze bijeenkomsten niet alleen tijdens campagnes organiseren, maar ook om regelmatig in contact te blijven met de mensen. Ze vindt dat dit een goede manier is voor alle kandidaten om informatie te delen. Elke kandidaat uit verschillende districten geeft presentaties, en aanwezigen stellen vragen over elk onderwerp.

Wanneer iemand iets persoonlijks wil aankaarten, wordt dat besproken. De minister-president gaf aan dat er tijdens de vergadering veel mensen aanwezig waren en dat alles goed was verlopen.

Een veelbesproken onderwerp was de wet op het homohuwelijk. De minister-president gaf aan dat zo’n vergadering niet bedoeld is om een mandaat te vragen of te ontvangen. Ze kregen verschillende vragen over het onderwerp.

Volgens Wever-Croes legde ze uit waar ze staan. Ze legde uit dat de zaak bij cassatie ligt, en zodra er een uitspraak is, zal dat de definitieve beslissing zijn. Er kunnen wetten zijn waar je het wel of niet mee eens bent, maar als het vonnis zegt welke kant je op moet, moet je dat doen. Je kunt niet zomaar een kant kiezen zonder gevolgen.

Dat is wat ze uitlegde, en aan de andere kant luisterde ze naar alle naar voren gebrachte zorgen, iets wat in de gemeenschap leeft. Dit is een gevoelig onderwerp, met verschillende meningen. De minister-president gaf aan dat dit onderwerp de hele gemeenschap verdeeld. MEP is een partij van het volk en heeft ook verschillende meningen. De minister-president gelooft in het respectvol behandelen van anderen, iedereen respect te geven in deze discussie.

Zal de MEP de wet steunen?

Dit onderwerp brengt de bezorgdheid die in de gemeenschap leeft naar voren. Als dit zal worden weerspiegeld tijdens de vergadering in het parlement in het stem gedeelte om de wet al dan niet goed te keuren. De minister-president ging verder met een voorbeeld van een persoon die aanwezig was bij de vergadering. De persoon benaderde de minister-president en vroeg om alles te doen om te voorkomen dat de wet wordt aangenomen, omdat ze denken dat dit het huwelijk en het gezinsleven in Aruba zal beïnvloeden.

Anderen zeiden dat de wet belangrijk is voor een segment van de gemeenschap, niet zozeer het huwelijk, maar voor de erkenning dat iedereen het recht heeft om gelukkig te zijn, het recht voor iedereen om te kiezen van wie ze houden in hun leven. Daar zie je de verdeeldheid in de gemeenschap, waar de ene groep tegen is en de andere groep voor is. Dat geldt ook binnen de partij. De minister-president benadrukte dat ze naar iedereen luistert en probeert uit te leggen waar ze staan en wat de mogelijkheden zijn. In dit geval, vanwege de cassatie, ligt de situatie in handen van de Hoge Raad.

Coalitie zal niet breken

Gezien de verdeeldheid die dit onderwerp met zich meebrengt, werd de minister-president gevraagd of dit een splitsing in de coalitie zou kunnen veroorzaken. Hier gaf ze aan dat toen de regering werd gevormd, de afspraak was dat dit onderwerp niet iets is dat de coalitie zou moeten breken. Dit onderwerp is er een waarbij elke parlementariër staat voor waar hij in gelooft en denkt. Het is niet iets dat een partijlijn kan opleggen. Elke parlementariër verdedigt zijn standpunt, en het hoeft niets te reflecteren in termen van samenwerken binnen de coalitie. Volgens de minister-president is dit iets dat onlangs is bevestigd tussen MEP en RAIZ.