Verschillende meningen in het parlement over de rechten van individuen met verschillende seksuele oriëntaties

De eerste spreker, Ryçond Santos do Nascimento, is fel tegen de verandering om het homohuwelijk toe te staan, zoals te lezen is in een eerder artikel. De volgende spreker, Marco Berlis, ging verder en zei dat het homohuwelijk geen mensenrecht is, volgens het EHRM (Europees Hof voor de Rechten van de Mens).

Hij wees erop dat van de 125 landen in de wereld, slechts 35 de wet hebben goedgekeurd. Daarom zegt hij dat elk land het recht heeft om te kiezen hoe ze het probleem willen aanpakken. Hij voelt dat we in een tijdperk leven waarin “onze waarden en principes in de samenleving worden geherdefinieerd. Er is een kracht die onze samenleving wil herdefiniëren op kwesties die al zijn gedefinieerd.”

Voor hem is de definitie van het huwelijk tussen een man en een vrouw. Hij ging verder met te laten zien dat in Canada een persoon in staat is om met een pop te trouwen en dat je op andere plaatsen met een plant kunt trouwen. Deze zogenaamde huwelijken kunnen niet worden getolereerd.

Parlementslid Guedez-Erasmus verklaarde dat Aruba 40 christelijke kerken heeft, exclusief die welke niet zijn geregistreerd. Dus men moet rekening houden met het feit dat 75% van de bevolking katholiek is, wat zich verzet tegen het idee van het homohuwelijk.

Parlementslid Mike de Meza daarentegen zei dat hij niet gekomen is om enige persoon, groep of organisatie te bekritiseren. Het feit is dat het een groot onderwerp is in veel landen over de hele wereld, en zelfs wetten die voorheen niet bestonden, zijn gemaakt om het burgerlijk huwelijk tussen homoseksuele stellen toe te staan.

De politicus ging verder met te zeggen dat artikel 1 van de Grondwet stelt dat iedereen gelijke rechten heeft; iedereen moet op dezelfde manier worden behandeld; en niemand mag discriminatie ondervinden. Dit gaat niet over religie, maar gewoon over het recht van elke burger. En het is aangetoond dat er 500 miljoen mensen in de wereld zijn met een andere seksuele geaardheid waarvan de rechten niet kunnen worden genegeerd.

Mervin Wyatt Ras, aan haar kant, gaf toe dat het onderwerp controversieel is en veel taboes, waarden en normen raakt. Het is echter niets nieuws, aangezien er in 2016 een wet is aangenomen die geregistreerde partnerschappen heeft toegestaan.