Politie grijpt in bij overtredingen coronaregels

De politie heeft dit weekend diverse malen moeten optreden en boetes moeten uitdelen omdat mensen zich niet aan de coronamaatregelen houden. Vooral afgelopen zondag liep de situatie op het strand helemaal uit de hand. Zowel op het land als op bootjes kwamen mensen bijeen zonder hierbij afstand te houden en mondkapjes te dragen.

Al vanaf vrijdag had de politie de handen vol met controle van bars en cafés waar het vol zat met mensen. Klanten hielden zich echter niet aan de regels dat er niet aan de bar mag worden gestaan en dat er slechts 4 personen per tafel mogen zitten. Ook de maatregel dat klanten hun naam, adres en telefoonnummer moeten achterlaten, wordt niet altijd in acht genomen, constateert de politie. Niet alleen boetes werden uitgedeeld, ook moest de politie enkele horecagelegenheden sluiten omdat ze zich niet hielden aan de opgelegde COVID-protocollen van Directie Volksgezondheid (DVG) en het crisisteam. Bedrijven die het financieel moeilijk hebben en daarom met minder personeel werken, hebben vaak moeite om zich aan alle regels te houden. Maar dat zorgt er wel voor dat ze bij controle in de problemen komen met de autoriteiten. De politie benadrukt dat niet alleen bedrijven de regels overtreden maar dat ook hun klanten zich niet goed gedrag en geen gehoor geven aan de aanwijzingen.

Hoewel het aantal personen die besmet zijn met COVID-19 dagelijks oploopt, lijkt het wel alsof de bevolking zich steeds minder aan de regels kan houden. De boodschap om thuis te blijven, afstand te houden en bijeenkomsten te vermijden, lijkt niet door te dringen. Het lijkt wel alsof men denkt dat het eiland COVID-vrij is en dat er niet meer dan 3000 positieve gevallen zijn. Aruba heeft veruit de meeste gevallen van heel Caribisch Nederland en is wereldwijd een van de landen met het hoogst aantal gevallen per capita. De regering heeft niet veel opties meer, gezien het coronavirus nu ook de scholen heeft bereikt. Preventie lijkt een verloren strijd. Houd er rekening mee dat wereldwijd gemiddeld 5 procent van de patiënten die besmet raakt, overlijdt. Dat zou inhouden dat we 150 sterfgevallen moeten hebben, maar we zitten op het moment slechts op 18 gevallen met dodelijke afloop. Wie weet wat ons nog te wachten staat in de komende weken, als we geen aanvullende maatregelen nemen en als we ons als bevolking niet beter gaan gedragen.