Update van het COVID-19-vaccin

Op 5 januari 2021 heeft minister van Volksgezondheid Dangui Oduber informatie verstrekt over het covid19-vaccin dat binnenkort op Aruba beschikbaar zal zijn.

Aan het einde van 2020 was het vaccinonderwerp ter discussie tijdens het vierlandenoverleg.

Momenteel zijn er 3 vaccins op de markt.

  • Pfizer – dat speciale opslag bij -80 graden Celsius vereist
  • Moderna – dat opslag bij -20 graden Celsius vereist
  • Astra Zeneca – kan in gewone koelers worden bewaard

Dit jaar zullen er meer vaccins op de markt komen. Bij de eerste voorraad vaccins krijgt Aruba het Pfizer-vaccin.

Nederland start op 6 januari 2021 met vaccinatietoediening aan zorgaanbieders.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis heeft al een compromis gesloten met Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden, dat zodra het vaccin in Nederland beschikbaar is, ook de partnerlanden hun voorraad vaccin krijgen. Volgens minister Oduber is het niet duidelijk hoeveel vaccins in de eerste batch naar Aruba zullen worden gestuurd, maar verzekert dat dit geen grote voorraad zal zijn. De aanvoer die in februari 2021 arriveert, zal naar verwachting niet groot zijn.

Degenen die in aanmerking komen voor de eerste vaccinatieronde zijn zorgverleners en frontliners. Daarna volgt vaccinatie van ouderen in verpleeghuizen en respectievelijk personen ouder dan 60 jaar met een hoger risico en tenslotte de algemene bevolking. De minister verklaarde dat Nederland ook de speciale opslagvriezers stuurt die moeten worden geïnstalleerd voor wanneer de vaccins arriveren. De diepvriezers komen op 13 januari 2021 aan als alles volgens plan verloopt.

Het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) zal op Aruba zijn om de opslag en voorbereidingen voor het ontvangen van de vaccins te inspecteren. Het eerste vaccin is gepland voor midden februari 2021.

Voorwaarden gesteld door Nederland

Om Aruba in aanmerking te laten komen voor de vaccinlevering vanuit Nederland, moet Aruba voldoen aan een aantal voorwaarden die Nederland stelt.

Een van deze voorwaarden is om een ​​uitvoeringsplan te hebben.

Dit omvat:

  • een distributie personeelsplan;
  • vaccinatie locaties;
  • Juiste opslaglocatie voor vaccins;
  • Coördinatie vaccinatieregistratie;
  • Een adequaat transportplan dat de vereiste opslagtemperaturen garandeert bij verplaatsing van punt A naar punt B;
  • Vriezers voor opslag van vaccins moeten gecertificeerd zijn
  • Er moet een communicatieplan zijn.

Het voornemen van het kabinet is om in het eerste kwartaal van 2021 zo veel mogelijk mensen te laten vaccineren. In het eerste kwartaal van 2021 heeft Nederland 8,2 miljoen vaccins beschikbaar van verschillende leveranciers en hoopt het kabinet voldoende voorraad te krijgen voor Aruba.

De minister bevestigt dat het vaccin volledig op vrijwillige basis is en dat elke burger het recht heeft om zich al dan niet te laten vaccineren. Het vaccin is niet verplicht. Het is belangrijk om te blijven voldoen aan de veiligheidsvoorschriften van de DVG en het Crisisteam.