Discussie over vermeende politieke benoeming

Minister Andin Bikker ontkent dat achter de benoeming van Roy Lacle tot hoofd Bureau City Inspector, politieke motieven schuilgaan. De bewindsman is juist trots op de beslissing, die weer een salaris scheelt op de overheidsbegroting.

In 2018 werd Kevin Peterson benoemd op die post. De man is inmiddels pensioengerechtigd, maar is verzocht nog zes maanden aan te blijven om een opvolger in te werken. Die opvolger is gevonden in de persoon van Lacle, die geen onbesproken verleden heeft.

De man kreeg ten tijde van Kabinet Oduber III niet-eervol ontslag uit Korps Politie Aruba. Desondanks benoemde de toenmalige minister van Justitie, Rudy Croes, hem tot directeur van Guarda nos Costa. Het probleem was echter dat Lacle niet door het veiligheidsonderzoek kwam. Inmiddels van een nieuwe regering aangetreden en de nieuwe bewindsman op Justitie, Arthur Dowers, erfde de heikele kwestie en besloot Lacle van zijn post te ontheffen. Als gevolg daarvan belandde Lacle in de overtolligheidspool, waardoor hij acht jaar salaris ontving, zonder te werken. Bij het aantreden van Kabinet Wever-Croes, werd Lacle hoofd van de beveiliging van het bestuurskantoor.

De beslissing van minister Bikker lijkt een cadeau te zijn aan een politieke vriend, in het zicht van de verkiezingen. Volgens Bikker is het juist een goed idee, omdat de man anders wellicht weer in de overtolligheidspool terecht zou komen.