Bezoek delegatie VWS aan het HOH Aruba interessant en positief

Samenwerking blijft essentieel voor verhoging kwaliteit van zorg. Op donderdag 23 september 2021 heeft het Dr. Horacio E. Oduber Hospitaal (HOH) bezoek gekregen van een delegatie uit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) te Nederland. Een zeer doelmatig bezoek bestaande uit de plaatsvervangend secretaris-generaal, mevrouw Abigail Norville tezamen met Vertegenwoordiging van Nederland in Aruba (VNO) en medewerkers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De delegatie heeft gedurende hun bezoek, onder leiding van Jacco Vroegop, voorzitter Raad van Bestuur HOH kennisgemaakt door middel van een korte rondleiding met de transformatie van het ziekenhuis, belangrijke onderdelen binnen de zorg en vooral ook de mensen die de zorg dagelijks leveren. De nieuwe OK, kinderafdeling en Bloedbank zijn enkele afdelingen die bezocht waren door de delegatie.

Interventie-cardioloog Casper Laclé toonde de ‘high-tec’ omgeving en behandelmethodes aan die sinds drie jaar op het eiland vele Arubanen en toeristen het leven heeft gered of verbeterd. Kinderarts en Decaan van de HOH-Academy Jamiu Busari heeft uiteengezet waarom opleiden en aandacht voor de mensen in het ziekenhuis essentieel is om goede zorg te kunnen leveren en een gezond ziekenhuis te krijgen. Ook het programma Jump18 werd naar voren gebracht in het kader van de kinderobesitas problematiek op Aruba. Medisch Manager Yuri Casseres belichtte de uitdaging van het voorhanden hebben van personeel en voldoende bedden op de IC en het ziekenhuis. Gelukkig is er de mogelijkheid om patiënten uit te sturen naar Colombia of Curaçao, maar er is structureel meer geld en capaciteit nodig om ook de komende jaren de covid-zorg het hoofd te kunnen bieden en deze niet steeds ten koste van andere patiënten en zorg te laten komen.

In alle gesprekken kwam het belang van het elkaar kennen om goed te kunnen samenwerken naar voren. Tussen de eilanden, tussen de artsen, tussen bestuurders en ook tussen het ziekenhuis en VWS. De afgelopen maanden is in de samenwerking al veel bereikt en met elkaar is afgesproken ook de komende tijd elkaar nog meer op de hoogte te gaan houden en kansen gezamenlijk op te pakken.

Tenslotte is en grote dank uitgesproken voor de ondersteuning vanuit VWS m.b.t.  AMI- en VWS-personeel tijdens de diverse Covid-golven, alsook de betrokkenheid in het zoeken naar oplossingen bij organisatorische en medische uitdagingen.