Middelbare scholieren maken weer kennis met Caribisch Onderzoek

NWO organiseert medio juni de tweede editie van de Week van het Caribisch Onderzoek. Educatie en kennisoverdracht nemen een belangrijke plek in. Onderzoekers afkomstig uit de Caribische regio of zij die onderzoek doen náár deze regio geven in de weken voorafgaand aan het evenement workshops aan middelbare scholieren.

De workshops worden zowel op een aantal scholen in Nederland als op scholen in Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten aangeboden.

Deze serie workshops op middelbare scholen maakt jongeren bewust van de waarde van wetenschap in de maatschappij. Want waarom is onderzoek doen zo belangrijk en wat doet een wetenschapper eigenlijk iedere dag? Wat voor soort baan hoort erbij en hoe krijg je zo’n baan?

De thema’s die in de workshops aan bod komen zijn heel divers. Jongeren worden geprikkeld vooral veel vragen te stellen aan de onderzoekers en ter plekke korte opdrachten uit te voeren. Vragen die behandeld worden zijn bijvoorbeeld: Hoe werkt de economie van een ‘small island state’ zoals Curaçao of Saba? Wat is precies dataverzameling met als oefening: ontwerp een eigen enquête. Wat is de relatie tussen voedsel en duurzaamheid en hoe kun jij je ‘carbon footprint’ zo klein mogelijk houden?

Op deze manier worden zij betrokken bij het programma dat gericht is op kennisdelen en netwerkvorming.

Tammy-Sue Lejuez, scholier 4 HAVO – Colegio Nigel Matthew, Aruba:

“Maak meer verantwoorde keuzes. Denk na over wat je eet, en hoe dat je footprint vergroot.” 

Amber van Veghel, onderzoeker Voedsel en Klimaatverandering, Universiteit van Aruba:

“Ik vond het erg leuk om met de kinderen in gesprek te gaan over voedsel. We praatten over cultuur en eetgewoontes. En ook ik leerde veel van de leerlingen. Zo ontdekte een groepje dat bij sommige kokosnootplantages geulen zijn gegraven waar water in zit, zo maken de kokosnoten een “zachte landing” in het water in plaats van op de harde grond.”

Programma van de Week van het Caribisch Onderzoek (13-17 Juni 2022)

Sinds de start van het Caribenprogramma heeft NWO drie subsidierondes georganiseerd. Die hebben het wetenschappelijk onderzoek naar en op de Nederlandse Cariben een flinke impuls gegeven. Meer informatie over de activiteiten en opbrengsten is te vinden op de programmapagina.