Compagnie in de West van Defensie in het Caribisch gebied roteert

Tijdens een korte militaire ceremonie droeg Compagnie in de West rotatie 43 haar taken over aan de volgende eenheid, rotatie 44. De nieuwe commandant Kapitein Siebe loste tijdens een traditionele peddeloverdracht zijn voorganger Kapitein Hans af. Rotatie 44 blijft vier maanden in het Caribisch gebied. Deze compagnie, de Charlie “Tijger” Compagnie is geen onbekende in de regio.

In 2015, 2018 en 2020 was zij ook de Landmacht compagnie in het Caribisch gebied. In deze periodes hebben de Tijgers meerdere malen steun geleverd aan de lokale autoriteiten, onder andere bij het zoeken naar vermiste personen en het ondersteunen tijdens de coronapandemie.

Kapitein Hans kijkt terug op een bijzondere periode: ”Wij hebben hier als eenheid een fantastische tijd gehad waarin we veel hebben kunnen oefenen. Met een relatief nieuwe compagnie konden wij oefenen tot en met pelotonsniveau en stonden we paraat voor eventuele inzet gedurende het orkaan seizoen. We hebben datgeen kunnen doen waar we voor waren gekomen en voelden ons zeer welkom op de eilanden in het Caribisch gebied.”

Kapitein Siebe kijkt er naar uit met zijn mensen te kunnen trainen in het Caribisch gebied: “We zijn vereerd om wederom onze bijdrage te mogen leveren aan Curaçao en mogelijk de rest van het Caribisch Gebied. Mocht er een beroep op ons gedaan worden, dan staan we klaar om te helpen waar nodig en werken we graag samen met de lokale partners.

We hebben veel jonge mensen bij ons die voor het eerst op het eiland zullen verblijven. We kijken dan ook uit naar een bijzondere periode waarin we, naast klaar staan voor eventuele ondersteuning, onszelf op het gebied van training zullen uitdagen in de bijzondere omstandigheden die het Caribisch gebied ons biedt.”

De Compagnie in de West (CidW) is een permanente eenheid van de Koninklijke Landmacht in het Caribisch gebied, welke kan worden ingezet voor een verscheidenheid aan taken. De komende 4 maanden traint de Compagnie op zowel Aruba, Bonaire als Curaçao. De Charlie “Tijger” Compagnie zit normaal gesproken gevestigd in Schaarsbergen in Nederland. Een infanterie-eenheid bestaande uit diverse militaire expertise zoals bijvoorbeeld de genie, inlichtingen en snipers.